Την αντίθεσή του στην κατάργηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή λίστα που δημοσιεύτηκε στον Τύπο «με τη μέθοδο της διαρροής» και στην οποία μεταξύ των είκοσι περίπου φορέων του δημοσίου που αναφέρεται ότι συγχωνεύονται ή καταργούνται, περιλαμβάνεται και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επιλογή «καθόλου τυχαία», καθώς «η περιοχή είναι ευάλωτη σε πιέσεις εμπορικής εκμετάλλευσης, που η ύπαρξη φορέα διαχείρισης αποτελεί την μοναδική ασπίδα προστασία της». Σημειώνει δε, μεταξύ άλλων, πως η περιοχή της Σαμαριάς μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, είναι οι δυο περιοχές της Κρήτης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών και επισημαίνει ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος (όπως άλλωστε και κανένας άλλος Φ.Δ. προστατευόμενης περιοχής), αλλά «αντιθέτως, από την μεγάλη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ που έχει επιδείξει, το Δημόσιο κερδίζει στα αντίστοιχα ποσά μέσω φόρων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μετά τον συγκεκριμένο Φορέα θα ακολουθήσουν και οι άλλοι, «ώστε το όποιο δημόσιο πλέγμα προστασίας περιβάλλοντος να απορυθμιστεί προς χάρη των οικονομικών συμφερόντων, που οδηγούν στο μοντέλο της μη βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα παραπάνω είναι ενδεικτικά «των πολιτικών διαθέσεων της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να συνεχίσουν το μνημονιακό έργο της κατάργησης και αυτού του πενιχρού πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας με το να τσουβαλιάζουν απολύτως απαραίτητους και με έργο φορείς προστασίας περιβάλλοντος με φορείς φαντάσματα, που μόνο την κομματική τους πελατεία εξυπηρετούσαν».