Να ερμηνεύσουν σωστά το μήνυμα των ελληνικών εκλογών και του αποτελέσματος της ελληνική κάλπης καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, από τις Βρυξέλλες με ανακοίνωσή του που αναφέρει: «Οι Έλληνες επέλεξαν την Ευρώπη και τώρα η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς την Ελλάδα».

«Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμόσει το Μνημόνιο που έως σήμερα βασίζεται στη μείωση των μισθών και στην αύξηση των φόρων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γκι Βερχόφστατ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζοντας, ο Γκι Βερχόφστατ εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και τα έσοδα που θα αποφέρουν να διοχετευθούν σε Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, να βελτιωθεί η ρευστότητα της οικονομίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει μάλλον να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα και να μειώσει τους δείκτες φορολόγησης, παρά να τους αυξήσει.

Επισημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων και πως η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλει να εντοπίσει τα κατάλληλα επενδυτικά σχέδια.

Καταλήγοντας ο Γκι Βερχόφστατ επισημαίνει: «Σήμερα, το οφείλουμε στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, αλλά να της δώσουμε προοπτική» και συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει μόνη της από την κρίση αν η ίδια η ΕΕ δεν αλλάξει: «Χρειαζόμαστε επειγόντως την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και μια αξιόπιστη δημοσιονομική ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.