Νέα ονόματα βουλευτών προστίθενται στη λίστα των βουλευτών – συνταξιούχων και εν ενεργεία- οι οποίοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά με νόμιμο τόκο και επιπλέον αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, όπως λένε, από το «πάγωμα» των δικών τους αποδοχών σε σχέση με αυτές των δικαστικών λειτουργών .

Ο διευρυμένος κατάλογος, όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνει τα ονόματα του βουλευτή της ΝΔ Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη και του Γιάννη Μανώλη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2009 παραιτήθηκε από βουλευτής της ΝΔ.

Δύο αγωγές για διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους έχει καταθέσει ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής Γιώργος Καλατζής, ενώ αναδρομικά διεκδικεί και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης για το διάστημα από 7-9-2004 έως 7-9-2009.

Με βάση τα νέα δεδομένα συνολικά έχουν κατατεθεί περίπου 120 προσφυγές, αν και ορισμένοι βουλευτές έχουν παραιτηθεί του δικαιώματός τους έχοντας κοινοποιήσει σχετικά έγγραφα στη γραμματεία των αρμοδίων δικαστηρίων.

Όλοι πάντως, οι βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά προκειμένου να εξομοιωθούν οι αμοιβές τους με αυτές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), όπως διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του μισθοδικείου το 2006.

Επικαλούνται ότι ασκούν νόμιμο δικαίωμά τους καθώς μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αυτοδικαίως θα έπρεπε να έχει υπάρξει και αύξηση των αμοιβών των βουλευτών κατ’ εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται στις αγωγές, συνιστά συνταγματική παραβίαση η χορήγηση αποδοχών στους εκπροσώπους της μία από τις άλλες τρεις λειτουργίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) που κατά το Σύνταγμα είναι ισοδύναμες και ισότιμες.