«Καμία συμφωνία δεν κλείνει, αν δεν έχει κλείσει όλη», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ρ/σ «Real fm».

«Ένα ζήτημα είναι το χρέος, ένα άλλο είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, ένα τρίτο είναι η αλληλεγγύη, ένα τέταρτο είναι ότι πρέπει να σταματήσει το ΔΝΤ να κωλυσιεργεί και να πάρει μια απόφαση για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιο τρόπο. Όλα αυτά είναι κομμάτια της διαπραγμάτευσης και κομμάτια τα οποία μπορούν να επιλυθούν γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση», συνέχισε.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «οι στόχοι μας είναι, να κλείσει η αξιολόγηση από τη μια πλευρά, χωρίς να υπάρχουν επιπλέον μέτρα που να βαρύνουν την κοινωνία και να βρεθούν λύσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι στην πιστωτική χαλάρωση και να υπάρχουν ρυθμίσεις για το χρέος. Η λύση έχει πολιτικό χαρακτήρα».

Παράλληλα σχολίασε, ότι όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει συμφωνία η οποία να μην έχει ένα επίπεδο αλληλο-υποχωρήσεων» ενώ δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση και όπως έχουν τα οικονομικά της χώρας, δεν μπορεί να συζητηθεί το αφορολόγητο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε: «Βλέπω με πολύ θετικό μάτι τις τοποθετήσεις που κάνει ο πρόεδρος Γιουνγκέρ στο ζήτημα ότι αυτό έπρεπε να έχει κλείσει και μπορεί να κλείσει, ώστε να μην διακινδυνεύσει μια καινούργια κρίση σε επίπεδο ευρωζώνης. Δεν ευνοεί την Ευρώπη να προσθέσει και άλλο ένα ζήτημα οικονομικής κρίσης» σχολίασε περαιτέρω.

«Είναι η πρώτη φορά που αποδίδει αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να λασκάρουν, με μια έννοια, τα λουριά, ώστε αυτή η υπεραπόδοση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «το ζήτημα του θερμού επεισοδίου, από τη μια μεριά δεν το φοβάμαι και από την άλλη μεριά έχουμε σενάρια για όλα».

Για το θέμα των εξοπλισμών, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «αυτού του είδους η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου είναι εντός των προδιαγραφών του προϋπολογισμού για την επόμενη δεκαετία.

Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια επιβάρυνση, αλλά στη βάση ενός δεκαετούς προγράμματος, που ήδη περιέχεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θα δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να ενημερωθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.