Τη σύγκληση συμβουλίου, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και πρώην πρωθυπουργών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας διευκρίνισε ότι στόχος της σύγκλησης αυτού του Συμβουλίου Δημοκρατίας, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη, που θα αναλάβει στα επόμενα δύο χρόνια να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
«Άλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός αν γίνουν άμεσα εκλογές και μία τέτοια κυβέρνηση επιβληθεί από το λαό», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Εξ άλλου η κ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση το πρωί με το προεδρείο της ΟΛΜΕ και συζήτησε για όλα τα θέματα που αφορούν τους καθηγητές. Τόνισε δε ότι το κόμμα της συμφωνεί με το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ διαφωνεί με τις καταλήψεις στα σχολεία. Μάλιστα έθεσε προ των ευθυνών τους, όσους, όπως είπε, υποκινούν καταλήψεις.

«Η Ελλάδα είναι στην κυριολεξία μέσα στο γκρεμό και δεν έχει περιθώρια για μπαχαλοποίηση, ή για να κάνει κανένας απλώς το δικό του κομματικό καθήκον», ανέφερε.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης τόνισε πως «τα παλιά κόμματα δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και συνεχίζουν να πορεύονται με τον ίδιο τρόπο που μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής», αποδοκιμάζοντας έτσι την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί, εδώ και δύο μήνες, να καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο με καθαρά κριτήρια για την εφεδρεία και τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται στη λειτουργία του δημοσίου, «με αποτέλεσμα αν οδηγεί σε ομηρία χιλιάδες υπαλλήλους».

Αντίστοιχα για την ΝΔ, είπε ότι οι κ.κ. Νικολόπουλος και Μανώλης διαγκωνίζονται «ποιός θα λαϊκίσει περισσότερο και θα έχει την πατρότητα της πρότασης για επαναπρόσληψη, όσων οδηγηθούν στην εφεδρεία, την ώρα που γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».