Για τους λόγους που διαφοροποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογική,μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα δύο κόμματα που συγκροτούν την “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ” έχουν διαφορετική θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Μέχρι σήμερα έχουμε συμφωνήσει στην στάση μας στη Βουλή σε όλα τα νομοσχέδια για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία κ.ά. Είναι απολύτως λογικό να υπάρξουν και ορισμένες αποκλίσεις. Η θέση της απλής αναλογικής είναι πάγια και διαχρονική θέση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς. Θα με εγκαλούσατε και ορθά για ανακόλουθο αν άλλαζα την πάγια θέση μου με βάση την συγκυρία. Η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Για την κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ γιατί επέλεξε να τηρήσει διαφορετική στάση απάντησε:

«Θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι δεν ασκώ κριτική στο ΠΑΣΟΚ, απλώς καταθέτω τα επιχειρήματά μου υπέρ της απλής αναλογικής. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τα κόμματά μας ως πρόταση νόμου η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες απαραίτητες αλλαγές. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Στόχος είναι, τόσο η συνεννόηση όσο και η πολιτική σταθερότητα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».