«Οι μεγάλες νίκες κερδίζονται με μεγάλες μάχες, μεγάλες θυσίες και μεγάλα ΟΧΙ» υπογραμμίζει στο μήνυμα της για την 71η επέτειο από τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, η επικεφαλής της «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κάνει αναφορά στην «καταλυτική συμβολή» του ελληνικού λαού στην αντιφασιστική νίκη, αλλά και στο βαρύ τίμημα που κατέβαλε στην εγκληματική στάση των ναζί. «Εγκλήματα εναντίον του λαού μας και κατά της ανθρωπότητας», προσθέτει, «που παραμένουν ατιμώρητα. Όπως οι οφειλές προς την Ελλάδα, που αποτιμώνται σε ύψος 278 – 340 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξακολουθούν να εκκρεμούν».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποδίδει στην κυβέρνηση ολιγωρία, τόσο για τη διεκδίκηση των χρημάτων «την ώρα που ξαναπληρώνει Γερμανία, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. με το αίμα του ελληνικού λαού, αλλά και των προσφύγων», όσο και για την αποζημίωση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου.

Οι νίκες, σημειώνει «δεν έρχονται με κατάθεση στεφάνων», ενώ η σημερινή εικόνα «τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαϊκών ηγεσιών προσβάλλει από μόνη της την ιστορική μνήμη και τους ιστορικούς αγώνες κατά του πολέμου, κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού».