Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα περί διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η διαδικασία που ακολουθείται, τόνισε, είναι εκ προοιμίου συμφωνημένη και ο 2ος κύκλος των συνομιλιών ήταν προγραμματισμένος να γίνει σε περίπου δέκα ημέρες.

Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, είπε άλλωστε ο κ. Βενιζέλος, αλλά για μια θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων.

Οι συνομιλίες με την τρόικα, είπε ο κ. Βενιζέλος, διεξάγονται σε φιλικό κλίμα και στόχος είναι να προστατευτεί το συμφέρον και η ελπίδα της ελληνικής οικονομίας. Η τρόικα μας δίνει την τεχνογνωσία για την επίτευξη του στόχου, σημείωσε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας».

Ως προτεραιότητα ο υπουργός έθεσε την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να εκλείψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ενώ σχετικά με την ύφεση είπε πως θα είναι βαθύτερη και από αυτή που είχαν προβλέψει οι εταίροι μας και εκτιμάται πως θα κινείται κοντά στο 5%. Έτσι, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι στόχοι. είπε.

Στο δεύτερο κύκλο των συνομιλιών, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος θα συζητηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2012, έτος κατά το οποίο δεν μπορούμε να έχουν ανάπτυξη, είπε.

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, όπως προανήγγειλε, θα συγκληθεί το άτυπο ECOFIN στην Πολωνία.

Στόχος είναι η ανάσχεση της ύφεσης, τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν είναι αναγκαία άλλα εισπρακτικά μέτρα.

«Χρειάζεται συστράτευση και υπομονή για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις από τα άλλα κόμματα.

Σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός προανήγγειλε πως θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο και εξήγησε πως σ’ αυτή θα τοποθετούνται όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες.