Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης , για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία.

Όπως είπε:

«Ο κ. Βενιζέλος συμπεριφέρεται σαν ο βερμπαλισμός και η επικοινωνία να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα δισεκατομμύρια των νέων ελλειμμάτων, που ο ίδιος αφήνει να δημιουργηθούν.

Μιλά για υπευθυνότητα όταν το πρώτο επτάμηνο έχει αυξηθεί το έλλειμμα κατά 25% και οι πρωτογενείς δαπάνες κατά 5%. Σε μια χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο πρόσθετος δανεισμός για να διατηρηθούν τα προνόμια ενός κρατικοδίαιτου συστήματος είναι ανήθικος.

Στις δημόσιες δαπάνες, που αρνείται ο κ. Βενιζέλος να περικόψει, περιλαμβάνονται 625 εκ. ευρώ το χρόνο ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις και εξωφρενικά προνόμια συντεχνιών. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 2000 ευρώ σε πενηντάχρονες, 4200 ευρώ σε 62χρονους και εφάπαξ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για τα οποία ποτέ δεν έχουν δοθεί αντίστοιχες εισφορές.

Σ’ αυτούς και άλλους τομείς η Δημοκρατική Συμμαχία πρότεινε -στο εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο που έχει δημόσια καταθέσει τον περασμένο Ιούνιο- πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 4 δις το 2011 και 2012, που υπερκαλύπτουν τα μέτρα που αρνείται να λάβει η κυβέρνηση.

Η ύφεση την οποία επικαλείται ο κ. Βενιζέλος δεν υπάρχει διεθνώς, ούτε στην Ευρώπη (ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας με βάση τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι το 2011 3,3%. και της ευρωζώνης 1,4%).

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης υπάρχει στην Ελλάδα, γιατί η οικονομία δεν έχει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δανεικά που ξόδευε στα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν μας τα δανείζουν πια και γιατί η κυβέρνηση κοροϊδεύει με τις διαρθρωτικές αλλαγές (ούτε μια αποκρατικοποίηση, ατελέσφοροι συμβιβασμοί και αναβολές στα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.).

Κυρίως όμως οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με την θλιβερή συμπεριφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν πείθει κανέναν διεθνώς ότι έχει την πρόθεση να μειώσει τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί κάθε χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που ασφυκτιά στην μέγγενη υπερφορολόγησης και έλλειψης χρηματοδότησης.

Όσο για το μέγεθος της πτώσης του ΑΕΠ, κανείς δεν το γνωρίζει γιατί η στατιστική υπηρεσία δεν μπορεί πειστικά να απαντήσει για το μέγεθος της αύξησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης της μαύρης οικονομίας, στην οποία οδηγεί η υπερφορολόγηση (θυμίζω ότι η στατιστική υπηρεσία είχε εκτιμήσει επί κ. Αλογοσκούφη ότι το ΑΕΠ ήταν 25% μεγαλύτερο λόγω μαύρης οικονομίας και τελικά αποδέχθηκε την άποψη της Eurostat ότι ήταν μόνο 9% μεγαλύτερο).

Το σοβαρότερο όμως όλων είναι ότι η κυβέρνηση πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των δεσμεύσεων της για το έλλειμμα σπεύδει να τις αναθεωρήσει και να τις υποκαταστήσει με λεκτικές πομφόλυγες, την ώρα που Πορτογάλοι και Ιρλανδοί τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις. Το πολιτικό σύστημα προτιμά να καταστραφεί η χώρα και η παραγωγική Ελλάδα, προκειμένου να προασπίσει τα προνόμια των κρατικοδίαιτων και των κομματικών στρατών».