Σε κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες, εξελίσσεται η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, την οποία από κοινού οι δύο πλευρές χθες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν. Οι πολιτικοί στόχοι του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών ήταν προφανείς.

Πρώτον, να συσπειρώσουν το ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας την αίσθηση ότι διαπραγματεύονται και αντιστέκονται στις πιέσεις της τρόικας, ενόψει τη αυριανής Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της επίσκεψης Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Δεύτερον να κερδίσει χρόνο, στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του μεσοπρόθεσμου, αναμένοντας να πραγματοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αλλά και άλλες κινήσεις όπως ο γάμος Alpha – Eurobank που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βελτιώσουν κάπως το κλίμα.

Αμηχανία και εκλογικά σενάρια

Οι χειρισμοί αυτοί ωστόσο δημιούργησαν νέα προβλήματα. Πρώτον, αναζωπυρώθηκαν και μάλιστα περισσότερο ενισχυμένα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Δεύτερον, απεδείχθη ότι πολλοί υπουργοί αλλά και στελέχη δεν ήταν ενήμεροι ούτε για την πραγματική εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ούτε για την κυβερνητική στροφή στις κινήσεις τακτικής.

Αυτό φάνηκε από την αμηχανία του Μαξίμου της πρώτες ώρες της χθεσινής κρίσης, μιας και στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό παρέπεμπαν στον κ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του για απαντήσεις, αλλά και από την αμηχανία πρωτοκλασάτων υπουργών που προτίμησαν τη σιωπή, με την εξαίρεση εκείνων που διαθέτουν πολιτικά αντανακλαστικά.

Για παράδειγμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης που έσπευσε να πει ότι «ήταν καιρός να δείξει η κυβέρνηση ότι κυβερνά αυτή και όχι η τρόικα» και μετά τη συνέντευξη Βενιζέλου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να πουν ότι ήταν εκτός γραμμής.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αύριο τόσο ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος αλλά και άλλοι ομιλητές στην Εθνική Συνδιάσκεψη θα σπεύσουν με «πύρινους» λόγους που έχει ανάγκη η βάση του ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι και διαπραγματεύονται και αντιστέκονται.

Τι θα γίνει όμως αν η τρόικα επιμείνει στις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν μετά από ένα δεκαήμερο;

Θα επανέλθουν δριμύτεροι

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις που θα ξαναρχίσουν, η τρόικα θα προσέλθει με νέα επιχειρήματα. Λέγεται ότι ήδη αμφισβητεί τα νούμερα που έδωσε ο κ. Βενιζέλος για την ύφεση. Και ότι σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία το έλλειμμα για το 2011 δεν πήγαινε στο 8,8% από τα προβλεπόμενο 7,6% αλλά σε διψήφιο αριθμό!

Λέγεται επίσης ότι η τρόικα είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει ενημερωτικά σημειώματα του τελευταίου διαστήματος όπου δε ζητά μειώσεις μισθών ή απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων – όπως έχει διαρρεύσει από διάφορες κυβερνητικές πλευρές – αλλά διαρθρωτικά μέτρα που δεν προχωρούν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε η κυβέρνηση να εξοικονομήσει 6 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα μόνο ευχολόγια και απειλές εκστομίζονται από τους αρμοδίους.

Πηγή: 24h.gr