Τρύπα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που προκύπτει για το 2011 εντόπισαν κατά την διάρκεια του ελέγχου στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο οι επικεφαλής της τρόικας σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην τρόικα.

Το έλλειμμα προκύπτει από την υστέρηση κατά 1,1 δισ. ευρώ που αναμένεται στα έσοδα και την υπέρβαση κατά 600 εκατ. ευρώ στις δαπάνες λόγω κυρίως των αυξημένων δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Κυβέρνηση και τρόικα συζήτησαν για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και ειδικά εισπρακτικού χαρακτήρα για την κάλυψη των αποκλίσεων. Στο θέμα του ελλείμματος η τρόικα αποδέχεται την αναθεώρηση του αρχικού στόχου αλλά διαφωνεί για την μέτρηση.

Ενώ δηλαδή το υπουργείο οικονομικών κάνει νέα εκτίμηση για έλλειμμα στο 8,1-8,2% του ΑΕΠ η τρόικα υπολογίζει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ συμπεριλαμβάνοντας στην πρόβλεψη του και την «μαύρη τρύπα» που αναμένεται μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πάντως δεν ήταν ξεκάθαρες οι προθέσεις των ελεγκτών για το εάν θα ζητηθεί η δημοσιονομική απόκλιση που αναμένεται να εμφανίσει ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα ως το τέλος του χρόνου ή μπορεί να κλείσει με μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά το 2012 .