Το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία των εσωτερικών μελών στα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων.

Αυτό σημαίνει ότι τα εσωτερικά μέλη θα συμμετέχουν με 8 παρουσίες στα συμβούλια διοίκησης, τα εξωτερικά μέλη με 6, ενώ θα συμμετέχει και ένας φοιτητής.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη μορφή του νόμου η συμμετοχή των εσωτερικών μελών ήταν 7, όπως και των εξωτερικών μαζί και ένας φοιτητής.

Στις σημαντικές αλλαγές συγκαταλέγεται και η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας να δώσει ακαδημαϊκές αρμοδιότητες στην Σύγκλητο που έχουν να κάνουν με την ερευνητική πολιτική που θα έχει το κάθε ίδρυμα και με τη διασφάλιση της ποιότητας.

Τέλος θα έχουν την δυνατότητα να εγκρίνουν και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, μια αρμοδιότητα που αρχικά είχε δοθεί στα συμβούλια διοίκησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι φοιτητές, κάτι που τονίζεται και στις αλλαγές της τροπολογίας που κατατέθηκαν, θα εισάγονται σε τμήματα και όχι σε σχολές.