Αποδυναμωμένη βγήκε η κυβέρνηση από την πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική δοκιμασία υλοποίησης του μνημονίου.

Χθες, στην ψηφοφορία των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των 10 + 2 δισ., η κυβέρνηση που στηριζόταν σε 155 βουλευτές έχασε δύο βουλευτές και, πλέον, η πλειοψηφία της περιορίζεται στις 153 έδρες.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος, ακολουθώντας την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα παρέδωσε την έδρα του και αντικαταστάθηκε από τον κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο ίδιος ανέφερε ότι αποσύρεται από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας προχώρησε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Στάθη Παναγούλη, που απείχε από την ψηφοφορία, ενώ o κυβερνητικός εταίρος του, κ. Πάνος Καμμένος, διέγραψε από την ΚΟ των ΑΝΕΛ τον κ. Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Συνολικά, επί της αρχής, το νομοσχέδιο έλαβε 153 ψήφους υπέρ και 137 κατά.

Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει σε όσους βουλευτές είχαν δεύτερες σκέψεις ότι η διαγραφή θα είναι μονόδρομος για όποιον καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Πλέον σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οποιεσδήποτε αποκλίσεις από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση με μόλις 153 βουλευτές η κυβέρνηση έχει μπροστά της το ασφαλιστικό, που επίσης θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή της και κάθε απώλεια έχει πλέον δραματικό χαρακτήρα.

Ανοικτό μένει αν τελικά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κινηθεί και προς άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις προκειμένου να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Για την ώρα δεν φαίνονται τέτοιες προθέσεις να έχουν εκδηλωθεί.

Η αρχή των χθεσινών δραματικών εξελίξεων έγινε με τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σακελλαρίδη, από τον οποίο ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Σακελλαρίδης, εν όψει της χθεσινής κρίσιμης ψηφοφορίας, άφηνε να εννοηθεί ότι θα απέχει. Ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλήσει μαζί του πριν μεταβεί στην Τουρκία, την περασμένη Τρίτη και έμεινε με την εντύπωση ότι είχε καταφέρει να τον μεταπείσει. Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίδης μίλησε για τις προθέσεις του στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση ν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κανείς δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.

Ταυτόχρονα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν μπόρεσαν να βρουν στο τηλέφωνο τον Στάθη Παναγούλη. Ο βουλευτής επέλεξε να απουσιάσει και σε δήλωσή του ανέφερε ότι μέχρι τώρα ψήφιζε υπό την απειλή πολιτικού χάους αλλά ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει ρυθμίσεις που θίγουν τους δανειολήπτες και ότι, παρά την αποχή από τη χθεσινή ψηφοφορία, θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο διεγράφη.