Πακτωλό χρημάτων φαίνεται πως έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια από τον κρατικό κορβανά οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, την ώρα που η έλλειψη μητρώου έχει ως αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο αριθμός τους και η ακριβής δράση τους.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνυπογράφουν ο Θ. Τσούρας του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Τραγάκης της ΝΔ και συζητήθηκε στην επιτροπή, με βάση τις ενδείξεις οι διάφορες ΜΚΟ έχουν εισπράξει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Το τοπίο δράσης και λειτουργίας των ΜΚΟ παραμένει νεφελώδες. Είναι αισθητή η απουσία ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου, η αδυναμία πλήρους χαρτογράφησης των Οργανώσεων αυτών, αλλά και η ανεπάρκεια ενός συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων των δράσεών τους», τονίζουν οι δύο βουλευτές.

Επιπλέον, ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε σε κραυγαλέες περιπτώσεις διάστασης ανάμεσα στο ποσό που δηλώνεται από κάποιο υπουργείο πως δόθηκε σε ΜΚΟ, και σ’ εκείνο που εμφανίζει με στοιχεία να έλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια ΜΚΟ που σύμφωνα με στοιχεία υπουργείου επιχορηγήθηκε με 480 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο τα στελέχη της εμφάνισαν αποδεικτικά στοιχεία πως έλαβαν μόλις 110 χιλιάδες ευρώ.

Στο πόρισμα των δύο βουλευτών προτείνεται να συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή παρά τω πρωθυπουργώ, υπαγόμενη σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με αντικείμενο τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση Μητρώου ΜΚΟ αλλά και τη δημιουργία ενός ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των ΜΚΟ, όταν αυτές επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους.

Διαφορετική θέση διατύπωσε το ΚΚΕ δια της Λιάνας Κανέλλη, που υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υφίσταται Μη Κυβερνητική Οργάνωση που να χρηματοδοτείται από το κράτος.