Μπορεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής, να συνεδριάζει στην Αθήνα όμως την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται στο Ελσίνκι, όπου αύριο θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στην σύνοδο του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς σπεύδει με την «φανέλα της εθνικής Ελλάδος» όπως συνηθίζει να λέει.

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού αύριο στο Ελσίνκι θα βρίσκονται η Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής του eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ. Εντα Κένι, ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει και συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, κα.

Η στάση των παραπάνω στην συνεδρίαση του ΕΛΚ θα δώσει σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα των συνόδων κορυφής στις 11 και 25 Μαρτίου.

Το γεγονός ότι από τη συνάντηση της Αθήνας θα απουσιάζουν οι ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κκ. Χοσέ Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες, δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές συζητήσεις. Παρ όλα αυτά η ελληνική πλευρά, τόσο ο Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα όσο και ο Α. Σαμαράς στο Ελσίνκι «ποντάρουν» στις διαπραγματεύσεις και τις διεργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποδώσουν ένα κάποιο αποτέλεσμα στην σύνοδο κορυφής.

Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι η αναβολή εξεύρεσης λύσης με δεδομένη την προεκλογική περίοδο στην Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα στην Ελλάδα και για την Ελλάδα θα δυσκολέψουν σε όλα τα επίπεδα…