Συνεχίζει τις διπλωματικές και επιχειρηματικές επαφές στο Νταβός της Ελβετίας σήμερα ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, μεταφέροντας σε ανώτατο επίπεδο στους συνομιλητές του την εικόνα της Ελλάδας, που αναπτύσσεται σε στρατηγικό επίπεδο, εγκαταλείποντας τα «πέτρινα χρόνια» και ισχυροποιώντας συνεχώς τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. «Στόχος είναι η χώρα μας να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με στόχο η Ελλάδα να γίνει μια πραγματική, ευρωπαϊκή χώρα.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη-κλειδί, που δεν είναι άλλη από την εμπιστοσύνη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, λέγοντας: «Εκλέγεσαι στην εξουσία, επειδή λες ότι θα κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Και αν τηρήσεις αυτά που είπες ότι θα κάνεις, τότε οι πιθανότητες είναι ότι θα ανταμειφθείς». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει δρόμος που πρέπει να διανυθεί, δίνοντας το παράδειγμα της ανάγκης για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς αλλά και στο «τέρας» της ακρίβειας, που κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Αντίδοτο στο λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις, στις οποίες καταφεύγουν ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι«, είπε, «είναι η σκληρή δουλειά που ανταμείβεται από το παραγόμενο αποτέλεσμα, όπως οι καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας, η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι νέες επενδύσεις».

Το μοντέλο της τριγωνοποίησης

Πατώντας στους άξονες του φιλελευθερισμού στην οικονομία, του «κρατισμού» όταν κρίνεται απαραίτητο (πανδημία) και του πατριωτισμού (ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων- φύλαξη συνόρων) ο πρωθυπουργός εξηγεί το μοντέλο της πολιτικής που ασκεί, πετυχαίνοντας στόχους και συγκεράζοντας τον φιλελευθερισμό με τον προοδευτισμό με κοινωνικό πρόσημο, στοιχεία που δεν συνδέονται πάντα με κεντροδεξιά κόμματα αλλά έχουν κεντρώο προσανατολισμό.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ισότητα στον γάμο, κάνοντας λόγο για μια πρωτοπόρο μεταρρύθμιση, που δε θα περίμενε κάποιος από ένα κεντροδεξιό κόμμα, γιατί συνήθως βρίσκεται στην ατζέντα όχι των συντηρητικών αλλά των … «προοδευτικών» πολιτικών δυνάμεων. Πάντως, τόνισε ότι αυτή την πολιτική στρατηγική θα την προτείνει και στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, γιατί «δουλεύει», φέρνει αποτελέσματα που γίνονται αποδεκτά από τους πολίτες, μια δηλαδή «πολιτική συνταγή» και για τις ευρωεκλογές.