Σε συζήτηση για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας και πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση αυτή πριν από λίγα χρόνια το βασικό θέμα ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων, για να προστατευθεί το περιβάλλον. Ακολούθησαν, όμως, οι καταστροφικές πλημμύρες το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και η αναγκαιότητα να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

Από τότε, είπε ο πρωθυπουργός, είχαμε γεωπολιτικές εξελίξεις, ένα γεωπολιτικό σοκ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διείσδυση των ΑΠΕ και στο πόσο φθηνές είναι, τονίζοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «η χώρα μας αξιοποιεί την τεχνολογία και παίζουμε κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και άρα είμαι αισιόδοξος για την Πράσινη Συμφωνία και στο πλευρό της Κομισιόν για τις όποιες παρεμβάσεις».

Έθεσε, επίσης, ως προτεραιότητα ενόψει και των ευρωεκλογών την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. «Όσον αφορά τις ρυθμίσεις και εκμετάλλευση δυναμικής ενιαίας αγοράς, μιλάμε πολύ γι’ αυτό, είναι το βασικό μας πλεονέκτημα, αλλά αν έχουμε γραφειοκρατικούς περιορισμούς, τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση, αλλά μειονεκτική, όταν ενθαρρύνουμε εταιρίες να επενδύουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο της χώρας μας, είπε ότι επί του παρόντος είμαστε ένας εισαγωγέας ενέργειας.

«Ξοδέψαμε 7 δισ. το 2022, για να εισάγουμε φυσικό αέριο, και είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας για τις βαλκανικές χώρες», σημείωσε. «Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή και μπορούμε να εξάγουμε έως και την Ουκρανία. Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε την αιολική ενέργεια», τόνισε ακόμη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι, αν δείτε την απόσταση που απαιτείται, δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».