Με μια αιφνιδιαστική κίνηση λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς, που θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μίνι – ανασχηματισμό. Και μπορεί να υπήρχε έντονη φημολογία το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε έναν νεκρό πολιτικά χρόνο μεταξύ της εορταστικής ανάπαυλας της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, για να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές με επίκεντρο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα ζητήματα της ασφάλειας, που βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, μια απόφαση που συμπαρέσυρε και τις αλλαγές στους υπουργικούς θώκους στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με στόχο να διορθωθούν δυσλειτουργίες αλλά και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Έτσι, για πέμπτη φορά επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναδεικνύεται σε πρόσωπο-κλειδί των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε για αρκετούς μήνες στο επίκεντρο με αρνητικό πρόσημο για ζητήματα που αφορούν περιστατικά οπαδικής βίας, με αποκορύφωμα τους θανάτους φιλάθλων αλλά και του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, που κατέληξε μετά την επίθεση που δέχθηκε από χούλιγκαν με ναυτική φωτοβολίδα. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται και η επανεμφάνιση οργάνωσης με «άρωμα» τρομοκρατίας, με τον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου απέναντι από την έδρα των ΜΑΤ, στις 18 Δεκεμβρίου 2023. Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεωρείται το κατάλληλο πρόσωπο και για ζητήματα τρομοκρατίας, καθώς το όνομα του έχει συνδεθεί με την εξάρθρωση των τριών μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα: της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα, το 2002 και το 2010 αντίστοιχα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Όλα αυτά τα συνεχή αρνητικά γεγονότα, που βρέθηκαν σε άμεση σύνδεση και με τη διαχείρισή τους από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, οδήγησαν στην έξοδο από το υπουργικό σχήμα του μέχρι πρότινος υπουργού, Γιάννη Οικονόμου, και του υφυπουργού, Κώστα Κατσαφάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για τη δίδυμη αυτή αποχώρηση ελήφθη από τον πρωθυπουργό, με στόχο να δοθεί το μήνυμα της εκκαθάρισης και επανεκκίνησης, με την επιλογή ενός βετεράνου σε ζητήματα ασφάλειας, ο οποίος θα έχει δίπλα του στη θέση του υφυπουργού έναν νέο και άφθαρτο πολιτικό, τον Ανδρέα Νικολακόπουλο, με γνώση του συγκεκριμένου χώρου, αφού είναι νομικός, αλλά συμμετέχει και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος.

Για δεύτερη φορά στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης

Η μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την Αριστοτέλους στην Κατεχάκη έφερε ντόμινο αλλαγών στο υπουργείο Υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναλαμβάνει για δεύτερη φορά το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, καθώς είχε διατελέσει για ένα χρόνο υπουργός το 2013 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με στόχο να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στον νευραλγικό τομέα της Υγείας. Ο νέος υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ένα απαιτητικό πόστο, καθώς, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και νέες δομές. Κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την υγεία για το 2024, ενώ έμφαση θα δοθεί στον νέο υγειονομικό χάρτη, τους προληπτικούς ελέγχους και την κεντρικοποίηση των προμηθειών.

Η αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Δόμνα Μιχαηλίδου – Νέα Δημοκρατία

Το χαρτοφυλάκιο του κ. Γεωργιάδη αναλαμβάνει η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, καθώς στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί υφυπουργός, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και το ντόμινο συνεχίζεται, καθώς τη θέση της αναλαμβάνει ως υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ο επιτυχημένος στην «ηλεκτρική καρέκλα» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.