Στέλνοντας το μήνυμα πως καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Μαρία Κεφάλα επεσήμανε πως το panic button βρίσκεται σε πιλοτική στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Η αντιμετώπιση της βίας είναι σε 3 κατευθύνσεις, είναι στη στήριξη των θυμάτων, στην αυστηρότερη τιμωρία των θυτών και κυρίως στην πρόληψη» διευκρίνισε το πρωί της Δευτέρας (20/11).

Σε συνέντευξη της στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής εστιάζοντας στο panic button τόνισε πως «είναι ένα απ΄ τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Η αντιμετώπιση της βίας είναι σε 3 κατευθύνσεις, είναι στη στήριξη των θυμάτων, στην αυστηρότερη τιμωρία των θυτών και κυρίως στην πρόληψη».

«Η ανοχή μας είναι μηδενική»

«Στο πρώτο κομμάτι, στην στήριξη των θυμάτων, υπάρχει η γραμμή 15900 που είναι 24ωρης βάσης. Μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος, κυρίως γυναίκες είναι τα θύματα, αλλά μπορεί και κάποιος άλλος να απευθυνθεί για να πάρει οδηγίες για να ρωτήσει. Υπάρχει εργασιακή, κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη γι΄αυτές τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι και στα 44 συμβουλευτικά κεντιά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και στους 20 ξενώνες φιλοξενίας μπορεί ανά πάσα ώρα οποιαδήποτε γυναίκα που δέχεται βία, που ζει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον να φύγει από αυτό και να σωθεί. Εννοούμε όλες τις μορφές βίας, καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Η ανοχή μας είναι μηδενική», είπε αρχικά.

Εστιάζοντας στην υπόθεση της Φαίης Μπακογιώργου η Μαρία Κεφάλα υπογράμμισε πως, «στην πρόληψη έχει να κάνει και η κοινωνία όχι μόνο η οικογένεια. Δίνουμε μάχη να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ούτως ώστε ακόμα αν κάποιος που δεν δέχεται βία στο σπίτι του αλλά δέχεται ο διπλανός, να μπορεί να το καταγγείλει και να ζητήσει βοήθεια για τον συνάνθρωπο. Είναι ενδοοικογενειακή βία η υπόθεση. Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει να κάνει μόνο με τα 2 φύλα, μπορεί να υπάρχει και στις οικογενειακές σχέσεις».

Αναφερόμενη στο κουμπί πανικού η Μαρία Κεφαλά τόνισε: «Για την ώρα είναι σε πιλοτική φάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε λίγες μέρες λήγει η πολιτική φάση και θα αξιολογηθεί περαιτέρω. Έχουν δεχθεί να το εγκαταστήσουν παραπάνω από 700 γυναίκες ενώ το έχουν πατήσει περίπου 120, και δεν έχει υπάρχει γυναικοκτονία. Είναι μία εφαρμογή που εγκαθιστούν ως εφαρμογής στο κινητό. Είτε πας στο αστυνομικό τμήμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ώρα είτε σε συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας κ και ενημερώνεσαι για το πώς λειτουργεί το κουμπί. Πατώντας το κουμπί έρχεται η αστυνομία και αξιολογεί το περιστατικό. Αν χρήζει αυτόφωρης διαδικασίας γίνεται απευθείας. Σίγουρα. μπορούμε να εξυπηρετήσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό που μπορεί να το πατήσει. Χτυπάει σήμα στην ΕΛ.ΑΣ.».

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε στον άλλον τα ύποπτα σημάδια. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση σε όλη την κοινωνία. Oι δομές που έχουμε και τα συμβουλευτικά κέντρα κατευθύνουν τις γυναίκες σε καταρχήν ψυχολογική στήριξη και μετά πάνε σε ξενώνες φιλοξενίας δωρεάν. Το οικονομικό είναι ένας λόγος που θα αποτρέψουν το να φύγει μία γυναίκα από ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Για τις γυναίκες που είναι στους ξενώνες υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και εργασιακή συμβουλευτική, αλλά και συνεργασία με το ΔΥΠΑ για προγράμματα εργασίας» είπε κλείνοντας η Μαρία Κεφάλα.