Τα πολιτικά μηνύματα της διπλής κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών ελήφθησαν από το Μέγαρο Μαξίμου με το κυβερνητικό επιτελείο να εστιάζει πλέον στην επόμενη μέρα, καθώς στο εσωτερικό τα προβλήματα είναι πολλά με μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» την ακρίβεια που «καλπάζει», ενώ στο εξωτερικό οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή απαιτούν ειδικό χειρισμό και διπλωματία, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει αφενός πόσο θα διαρκέσει η κρίση και αφετέρου εάν θα επεκταθεί σε άλλες γειτονικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το απόγευμα (18.30) ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ χθες τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητά.

Σε παράλληλο χρόνο, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τώρα είναι η ώρα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων με τον πρωθυπουργό να θέλει να «τρέξει» το κυβερνητικό του πρόγραμμα, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης μπαίνουν οι βάσεις για τη δεύτερη τετραετία. Έτσι στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2024 μεταξύ αυτών και οι 6.500 που αφορούν το χώρο της Υγείας, ενώ αναμένονται και παρεμβάσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.

Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη – Κουρέτα

Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα λόγω των ειδικών συνθηκών στις πληγείσες περιοχής και της συνέχισης των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ενώ με την κίνηση αυτή κάνει πράξη τη δέσμευσή του για αγαστή συνεργασίας με όλους τους νέους αιρετούς ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Δημήτρης Κουρέτας αναμένεται να συζητήσουν για το κυβερνητικό σχέδιο ανάταξης της Θεσσαλίας, καθώς στόχος είναι τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν εκ νέου να έχουν σύγχρονες προδιαγραφές ικανές να αντέξουν έκτακτες φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, κορυφαία εταιρεία του εξωτερικού έχει αναλάβει την πλήρη αποτύπωση του αρδευτικού δικτύου και των αναγκών που έχει η περιοχή σε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Στόχος είναι ο νέος περιφερειάρχης να ενημερωθεί και να βρεθεί κοινός τόπος στην προώθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων για την «αναγέννηση» της Θεσσαλίας.