Ο Παύλος Κουρτίδης μας μιλά για τα ριάλιτι, τους καλλιτέχνες που έχει αναδείξει μέσα από τις χορογραφίες του και το τίμημα ήταν πολύ… πικρό, το Βλάσση Μπονάτσο και πολλά ακόμη. Από μικρός είχε όνειρο ζωής να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό. Και τα κατάφερε. Έγινε ένας από τους πιο γνωστούς χορογράφους. Δούλεψε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης όπως το Γιώργο Μαρίνο, τον αείμνηστο Βλάσση Μπονάτσο και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.

Ο Παύλος Κουρτίδης όμως τώρα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ένα πιο σημαντικό για εκείνον όνειρο. Το Θέατρο «ΠΚ» στο οποίο φιλοξενούνται παραστάσεις που συνδυάζουν την τέχνη με το χορό. Αυτές τις ημέρες μάλιστα, το χοροθέατρο Migma εμπνέεται από το μύθο του Frankestein.

Ο Παύλος Κουρτίδης που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης μιλά στο newsbeast.gr για το έργο, τα ριάλιτι, την πετυχημένη πορεία του και δίνει συμβουλές στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το χορό.

-Γιατί κάποιος να έρθει να δει την παράσταση Frankestein;

«Νομίζω ότι η παράσταση Frankestein ξεφεύγει λίγο από τις συνηθισμένες χορευτικές παραστάσεις. Το υδάτινο στοιχείο συνδυασμένο με το χορό, το λόγο και τα ακροβατικά στιγμιότυπα βάζουν το θεατή στον πειρασμό να ξεχάσει την ιστορία του τέρατος του Frankestein.
Στις 15 μέρες που η παράσταση τρέχει, έχω εισπράξει πολύ θετικές κριτικές από συνεργάτες, από άγνωστους ανθρώπους, που έρχονται μετά το τέλος της να μας δώσουν συγχαρητήρια και να μας πουν τις εντυπώσεις τους».

-Ο χορός σήμερα πουλάει στη χώρα μας;

«Επειδή είμαι επί σειρά ετών σ’ αυτόν εδώ το χώρο, βλέπω ομάδες που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κάνουν κινήσεις, αλλά κάπου σκοντάφτουν. Υπάρχει κοινό που του αρέσει ο χορός αλλά μέχρι εκεί. Γι’ αυτό έχω την εντύπωση ότι αυτό που προσφέρουμε εμείς, εννοώ το χοροθέατρο ως θέαμα κι όχι μόνο ως χορό, ανοίγει λίγο περισσότερο τους ορίζοντες να μπορούν να το δουν και άνθρωποι, στους οποίους δεν αρέσει ο χορός αλλά να τους αρέσει να δουν εικόνες μέσα απ’ το χορό. Θεωρώ λοιπόν ότι το δικό μας θέαμα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, την οποία μπορεί να ανακαλύψει ο κόσμος, ερχόμενος στο χοροθέατρο».

-Πόσο δύσκολο είναι για έναν χορευτή να επιβιώσει στην Ελλάδα; Είναι καλές οι αποδοχές των χορευτών;

«Έχω την εντύπωση ότι οι συνεργάτες που έχω εδώ πέρα δεν έχουν κανένα παράπονο. Άλλωστε, έχει πολλή δουλειά. Δεν θεωρώ ότι ένας καλός χορευτής, που μπορεί να υποστηρίξει αυτό που κάνει, θα μείνει χωρίς δουλειά. Θεωρώ μάλιστα ότι πάντα θα έχει δουλειά. Γιατί πολύ απλά, όλοι οι χορογράφοι και όλοι οι σκηνοθέτες θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. Βέβαια τώρα, υπάρχει μεγάλος αριθμός χορευτών και ηθοποιών με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να μην είναι εύκολο να βρουν δουλειά κάποια στιγμή. Αλλά πιστεύω, όπως προανέφερα, ότι οι χορευτές που πραγματικά μπορούν να στηρίξουν αυτό που κάνουν, δεν έχουν πρόβλημα».


-Πώς κρίνετε τις εκπομπές χορού όπως το Dancing with the Stars και το Just the two of us;


«Δεν θεωρώ ότι μέσα από αυτές τις εκπομπές μπορεί να βγει κάτι ποιοτικό. Θεωρώ ότι μέσα από το Dancing with the Stars βγαίνει η τηλεθέαση. Αυτό που θέλει να πουλήσει. Και η γραμμή που θέλει να στήσει η κάθε εκπομπή. Δεν πιστεύω ότι το Dancing with the Stars έχει αφήσει κάποιο μήνυμα σε κάποιο θεατή. Απλά εκτιμώ ότι τον ιντρίγκαρε περισσότερο για το τι έκανε ο τάδε ή η τάδε παρά να πάρει κάτι εποικοδομητικό μέσα απ’ αυτό».

-Πιστεύετε ότι τα παιδιά που παίρνουν μέρος στις εκπομπές χορού, έχουν μέλλον;


«Το ότι υπάρχει μία γνωστοποίηση, αυτό είναι δεδομένο. Μην ξεχνάμε ότι το μαγικό κουτάκι, μπορεί ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη, να σε κάνει γνωστό. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτό θα έχει βάθος χρόνου. Γιατί η διάρκεια είναι και το πιο σημαντικό. Υπάρχουν παιδιά, όχι μόνο χορευτές αλλά και τραγουδιστές, που επί σειρά ετών, υπάρχουν στο προσκήνιο. Υπάρχουν και ζωντανά παραδείγματα που έχουν κάνει πορείες και καριέρες μέσα από αυτά. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το κύριο μέλημα. Εγώ δηλαδή δεν θα συμβούλευα τους σπουδαστές μου να είναι το μέλημά τους, το πώς θα καταφέρουν να μπουν σε μία εκπομπή του So you Think You Can Dance ή σε κάποια παρεμφερή εκπομπή, για να μπορέσουν να δείξουν τις ικανότητές τους. Θεωρώ ότι υπάρχουν χώροι, οι οποίοι ενδείκνυνται πολύ περισσότερο για τους καλλιτέχνες».

-Έχετε συνεργαστεί με το Γιώργο Μαρίνο. Πώς είναι σαν άνθρωπος;

«Με το Γιώργο Μαρίνο συνεργαστήκαμε πριν από πολλά χρόνια. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Έχει το δικό του τρόπο. Είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Έχει την απόλυτη εκτίμησή μου. Έχω να τον δω βέβαια πολλά χρόνια αλλά έχω μία θετική εικόνα για το Γιώργο».

-Συνεργαστήκατε και με τον αείμνηστο Βλάσση Μπονάτσο. Πείτε μας κάτι για εκείνον.

«Θυμάμαι τον Βλάσση έτσι όπως τον ήξερε και όλος ο κόσμος. Ο Βλάσσης ήταν πραγματικά «έξω καρδιά», όπως λέμε».

-Έχετε συμμετάσχει και σε εκπομπές φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Μιλήστε μας για αυτό…

«Το έκανα διότι πάντα ένιωθα την ανάγκη να μπορώ να στηρίξω τέτοιου είδους δρώμενα. Και το κάνω ακόμη και τώρα. Δεν έχω πρόβλημα δηλαδή να πάρω παιδιά δικά μου και να παραβρεθώ σε κάποιο φεστιβάλ που προσφέρει κάτι εποικοδομητικό».

-Έχετε συνεργαστεί με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες. Ποιους ξεχωρίσατε;

«Αυτό το κομμάτι των καλλιτεχνών ανήκει στο παρελθόν. Δεν με ενδιαφέρει να ξαναγυρίσω σε αυτό. Προτιμώ να κάνω δικά μου δρώμενα. Να τα ανεβάζω στο θέατρο που έχω δημιουργήσει και να έρχεται ο κόσμος να τα βλέπει.
Τώρα, αν υπάρξει μία πρόταση η οποία έχει βάσιμη ουσία και μπορεί να αναδείξει και πράγματα που πιστεύω, μπορεί να μην πω όχι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω στόχο και σκοπό να ασχοληθώ και να συνεργαστώ με καλλιτέχνες, τους οποίους πολλές φορές έχω αναδείξει μέσα από τις χορογραφίες μου και το τίμημα ήταν πολύ πικρό».

-Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό;


«Υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά. Και κάτι εξίσου σημαντικό: Να έχουν λίγο πιο κλειστά τ’ αυτάκια τους για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν. Να μην είναι τόσο επηρεασμένοι από διάφορα πράγματα, τα οποία μας πετάνε μπροστά μας, γιατί το χρήμα πολλοί μίσησαν, τη δόξα ουδείς. Και βλέποντας κάποιος κάτι εύκολο, θεωρεί ότι μπορεί να τον αναδείξει, πολλές φορές όμως μπορεί να είναι και η παγίδα του. Έτσι θα τους συμβούλευα να έχουν το κεφάλι κάτω και να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν, χωρίς να επηρεάζονται».

Δείτε ένα τρέιλερ από την παράσταση