Με μια καλύτερη θέση στην εκκίνηση ο Ισπανός Maverick Vinales θα μπορούσε να είχε ανέβει και στο βάθρο της Moto2, στον αγώνα του Κατάρ. Μα και η 4η θέση του πιτσιρικά της Ομάδας Kalex Pons HP 40, είναι μια εξαιρετική επίδοση.

Ο Vinales ανέβηκε δικαιωματικά κατηγορία, έχοντας πέρσι κερδίσει πάνω στο νήμα τον τίτλο της Moto3. Ο νεαρός με το έντονο ταμπεραμέντο απέδειξε ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά απ’ αυτόν. Ξεκίνησε τον αγώνα από τη 14η θέση της εκκίνησης και οδηγώντας εντυπωσιακά ανέβηκε ως την 5η, στην οποία και τερμάτισε.

Μετά όμως από τον αποκλεισμό του Takaaki Nakagami που στον αγώνα τερμάτισε 2ος αλλά τιμωρήθηκε γιατί στη μοτοσυκλέτα του βρέθηκε λάθος φίλτρο αέρα, ο Vinales προήχθη κατά μία θέση. Ο νεαρός Ισπανός που τρέχει με το Νο 40 (ως πέρσι αριθμός του Pol Espargaro), πήρε έτσι τους 13 βαθμούς της 4ης θέσης.

O Vinales ξεκίνησε μεν 14ος, όμως μετά τους δύο πρώτους γύρους βρέθηκε στην 16η θέση. Στη Moto2 μετά την εκκίνηση δημιουργείται πάντα ένα φοβερό μελέ, που καταλήγει συχνά σε πολλαπλές συγκρούσεις και πτώσεις.

Στο Κατάρ έπεσαν οι Josh Herrin και Johann Zarco της Ομάδας AirAsia Caterham Moto Racing, Alex De Angelis (Tasca Racing Moto2) και Xavier Simeon (Federal Oil Gresini Moto2). Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός, ειδικά κατά την εκκίνηση των 34 αναβατών που με περίπου ίδιες μοτοσυκλέτες προσπαθούν για το καλύτερο πλασάρισμα στις πρώτες στροφές.

Αφού ηρέμησαν τα πράγματα ο Vinales έφτασε τους Lüthi και Aegerter, πέρασε και τον Simone Corsi (!), αλλά τελικά ο έμπειρος Luthi τερμάτισε μπροστά του για 3 δέκατα του δευτερολέπτου.

Ωστόσο μια στατιστική αναδρομή αποκαλύπτει περισσότερα για τις δυνατότητές του Vinales: ποτέ δεν έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα στη σαιζόν αναβάτης που μόλις ανέβηκε από την Moto3.

O Pol Espargaro για παράδειγμα το 2011, στον πρώτο του αγώνα στη Moto2, είχε τερματίσει μόλις 22ος. Ο Stefan Bradl (2010) και ο Marc Márquez (2011) είχαν εγκαταλείψει, αφού προηγουμένως είχαν δώσει δείγμα ταλέντου κατακτώντας στα Χρονομετρημένα την 3η και 2η θέση αντίστοιχα.

Ο δε μέγας Valentino Rossi στον πρώτο του αγώνα στα GP250 είχε εγκαταλείψει, ενώ στα χρονομετρημένα είχε κάνει τον 7ο χρόνο.

«Δουλέψαμε σκληρά για το Σαββατοκύριακο αυτό», είπε ο «νέος» της ομάδας Pons HP 40. «Είμαι πολύ χαρούμενος και θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που μου έδωσε μια μοτοσυκλέτα με την οποία μπορώ να πολεμήσω στον αγώνα».

Φάνηκε στενοχωρημένος για τους πρώτους αργούς γύρους: «Ήταν κρίμα, γιατί μάς στέρησαν τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε τη νίκη. Αλλά είμαι ευτυχής με το αποτέλεσμα, τον χάρηκα τον αγώνα. Ήταν απολαυστικός, όλοι οι αναβάτες ήταν πολύ γρήγοροι».

Είναι βέβαιο πάντως πως θα γράφουμε συχνά για τον αναβάτη που αντικατέστησε τον περσινό πρωταθλητή της Moto2. Ο Pol Espargaro δικαιωματικά ανέβηκε κι αυτός μια κατηγορία, στα MotoGP, και αγωνίζεται με την ομάδα Monster Tech3 Yamaha.