Ο «μπαχτσές» του Netflix έχει απ’όλα και για όλα τα γούστα. Σειρές και ταινίες βραβευμένες, «εθιστικές», που θα φάτε μεγάλο κόλλημα. Άλλες είναι πιο ανάλαφρες, άλλες «βαριές», κι άλλες γεμάτες αγωνία και δράση.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ταινίες – για εσάς που δεν θέλετε να μπλέξετε με σειρές – εξαιρετικές και αρκετά ψαγμένες. Με λίγα λόγια ταινίες για απαιτητικούς τηλεθεατές που δεν θα τους απογοητεύσουν.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε παρακάτω σας έχουμε ταινιάρες που θα μας ευγνωμονείτε αργότερα για την επιλογή και για το ότι σας απαλλάξαμε από τον κόπο να ψάχνετε.

The Hand of God

Στη Νάπολη του ’80, ενώ ο Φαμπιέτο ακολουθεί το πάθος του για το ποδόσφαιρο, μια οικογενειακή τραγωδία χαράζει το αβέβαιο αλλά πολλά υποσχόμενο μέλλον του στη σκηνοθεσία.

Πρόκειται για ένα γλυκόπικρο αυτοβιογραφικό δράμα δια χειρός Πάολο Σορεντίνο, ο οποίος μας ταξιδεύει στα εφηβικά του χρόνια στις γειτονιές της Νάπολι, το καλοκαίρι του ’84. Στο «Hand of God» (Το χέρι του Θεού) παρακολουθούμε την ιστορία ενηλικίωσης του σκηνοθέτη, τις ανησυχίες του και τις αναζητήσεις του. Στην ταινία, υπάρχουν πολλές αναφορές στον Φεντερίκο Φελίνι που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Σορεντίνο, αλλά και στον τεράστιο Ντιέγκο Μαραντόνα. Εξάλλου, όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας, το «φάντασμα» του «θεού της μπάλας» κυριαρχεί σε πολλές σκηνές, από τη μεταγραφή του στη Νάπολι, μέχρι και στον αγώνα Αργεντινής-Αγγλίας στο Μουντιάλ το καλοκαίρι του ’86, με το θρυλικό γκολ του Μαραντόνα που έμεινε στην ιστορία ως το «χέρι του θεού».
Πρωταγωνιστούν: Φιλίπο Σκότι, Τόνι Σερβίλο, Τερέζα Σαπονάντζελο

Τα Χρόνια της Αθωότητας

Και μόνο το όνομα του Ντάνιελ Ντέι Λούις αρκεί για να δεις ξανά τα «Χρόνια της αθωότητάς» του Μάρτιν Σκορσέζε. Ο σπουδαίος ηθοποιός μάς έχει λείψει πολύ και είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά το τεράστιο υποκριτικό του ταλέντο και να πάθουμε στο τέλος και μία κατάθλιψη που το έχουμε στερηθεί.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο Νεοϋορκέζος αριστοκράτης Νιούλαντ Άρτσερ αψηφά τα αυστηρά ήθη της κοινωνίας της «Επίχρυσης Εποχής», όταν ερωτεύεται τη σκανδαλώδη ξαδέρφη της αρραβωνιαστικιάς του.

Δίπλα στον Ντέι Λούις η μεγάλη λατρεία που ακούει στο όνομα Μισέλ Φάιφερ και η Γουαϊνόνα Ράιντερ.
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λούις, Μισέλ Φάιφερ, Γουινόνα Ράιντερ

Ηλιαχτίδα

Μια οικογένεια αντιμετωπίζει τις συνέπειες της φυλάκισης του γιου τους και τη χειρότερη κακοτυχία που ακολουθεί.

Από τις πιο ψαγμένες ταινίες του Netflix που χρειάζεται ψάξιμο για να την ανακαλύψετε, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο. Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα από την Ταιβάν που μιλά για την ανθρώπινη επαφή.
Πρωταγωνιστούν: Γου Τσιεν χο, Τσεν Γι γουέν, Κε Σου-κιν

Έμμηνες Ρήσεις

Στην επαρχία της Ινδίας, όπου η περίοδος αποτελεί στίγμα, οι γυναίκες φτιάχνουν φθηνές σερβιέτες σε μια νέα μηχανή και οδεύουν προς την οικονομική ανεξαρτησία.

«Δεν κλαίω γιατί έχω περίοδο ή οτιδήποτε άλλο. Απλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια ταινία για την εμμηνόρροια κέρδισε ένα Όσκαρ»», δήλωνε η Ινδή σκηνοθέτις Rayka Zehtabchi κρατώντας το βραβείο «Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους» το 2019.

Το Netflix – και του το δίνουμε, εννοείται – έδωσε βήμα και φωνή στην Zehtabchi να πει την ιστορία της για τα κορίτσια ενός χωριού στην περιοχή Χαπούρ της Ινδίας, 60 μόλις χιλιόμετρα από το Νέο Δελχί, όπου δεν έχουν πρόσβαση στο πιο απλό και δεδομένο προϊόν στον υπόλοιπο κόσμο, τις σερβιέτες. Οι γυναίκες αυτές δεν συζητούν το θέμα της περιόδου τους με κανέναν ούτε καν με τις φίλες τους, ενώ συχνά αναγκάζονται να διακόψουν την εκπαίδευσή τους εξαιτίας της. Και μπορεί οι «Έμμηνες Ρήσεις» να μην είναι μία ολοκληρωμένη ταινία, αλλά ντοκιμαντέρ, όμως, πρέπει να το δείτε. Δεν θα έχετε νιώσει ποτέ πιο άβολα που τα έχετε όλα. Και όχι δεν είναι αποκλειστικά μια γυναικεία ιστορία. Αφορά όλους καθώς μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα και τις τρομακτικές κοινωνικές κι έμφυλες ανισότητες.

Ξυπνήματα

Παίρνετε χαρτομάντηλα και παρακολουθείτε μία από τις πιο συγκινητικές ταινίες, τα «Ξυπνήματα». Ένας νευρολόγος δοκιμάζει ένα πειραματικό φάρμακο σε έναν κατατονικό ασθενή, ο οποίος συνέρχεται από κώμα μετά από 30 χρόνια και πρέπει να προσαρμοστεί στην ενήλικη ζωή.

Εδώ, τι να πεις ή μάλλον τι να πρωτοπείς. Ευλογία να παρακολουθείς στη μεγάλη οθόνη τη σύμπραξη δύο σπουδαίων ηθοποιών, ατυχία για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς που αν και εξαιρετικός στον ρόλο του νευρολόγου, «καλύφτηκε» από τη βαριά σκιά του αβανταδόρικου ρόλου του Ντε Νίρο, ο οποίος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τζούλι Κάβνερ