Ο αγαπημένος ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος ήταν καλεσμένος στην ΕΡΤ, στην παρέα της εκπομπής «Αυτός και ο άλλος» με τους Θοδωρή Βαμβακάρη και Τάκη Γιαννούτσο, την Τρίτη (8/2) μετά τα μεσάνυχτα. Μπορεί να έχει συμπληρώσει 70 χρόνια ζωής, όμως εξακολουθεί να θέλει να αλλάξει τον κόσμο.

Μίλησε για την πατρίδα του, την Κωνσταντινούπολη, στην οποία επιστρέφει φέτος, έστω και θεατρικά και απάντησε στο ερώτημα αν έβγαλε χρήματα από το επάγγελμα.

«Εγώ ως παιδί ήμουν ενθουσιασμένος όταν ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη. Γιατί ερχόμασταν στη Δύση, στο πιο ανοιχτό, πιο ελεύθεροο, πιο φιλελεύθερο.

Δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ, αν και δεν κάνω εύκολα φίλους. Βρήκα εδώ όμως κάτι μακρινά ξαδέλφια που είχαν μια παρέα τότε και προσχώρησα σε αυτούς.

Οι συμμαθητές δεν είπαν ποτέ τίποτα, ούτε υπήρχαν ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά υπήρχαν καθηγητές που ήταν ρατσιστές και με αντιμετώπισαν ως πρόσφυγα», ανέφερε ο ηθοποιός.

Όσο για την πιο οδυνηρή μνήμη από τα χρόνια του στην Κωνσταντινούπολη, αυτή συνδέεται με τα «Σεπτεμβριανά» όπως έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

«Νομίζω ότι έχω μνήμες ή μπορεί να θυμάμαι αυτά που μου είπαν και να έχω δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι θυμάμαι. Η πιο οδυνηρή μνήμη είναι να βλέπεις τους γονείς σου, δύο ώριμους ανθρώπους καθόλα φιλειρηνικούς να φοβούνται για τη ζωή τους. Αυτός είναι τρόμος για ένα παιδί. Γιατί αυτές τις κρίσιμες ώρες στα “Σεπτεμβριανά”, ένα πογκρόμ κυρίως ενάντια στους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης υπήρχε ένας κίνδυνος απειλής της ύπαρξης. Εκείνη την ώρα ως 4χρονο-5χρονο παιδί βλέπεις τους γονείς σου να τρέμουν ότι θα πεθάνουν».

Ο ηθοποιός μάλιστα εκτός από τα παιδικά του χρόνια αναφέρθηκε μετέπειτα και στα επαγγελματικά, τονίζοντας ποιο ήταν το πιο έξυπνο πράγμα που έκανε ποτέ στην καριέρα του.

«Το ότι έκανα ένα καλό συμβόλαιο και μετά επέκτεινα αυτό το συμβόλαιο με την εταιρεία “Γερμανός” κι επί έξι χρόνια έκανα τα διαφημιστικά τους και πληρώθηκα τα 7 χρόνια.

Τον τελευταίο δεν με θέλανε, αλλά με πληρώνανε. Αυτά τα 7 χρόνια είναι ό,τι πιο έξυπνο έχω κάνει επαγγελματικά», ανέφερε ο ηθοποιός.

Αποκάλυψε για το αν είχε ποτέ κάποια εξάρτηση.

«Κάποια στιγμή φρίκαρα με το αλκοόλ. Περίμενα σε ένα μπαρ στην ουρά το ποτό μου και με έπιασαν τα νεύρα μου. Λέω τι βλακεία είναι αυτή; Να με πιάνει κάτι επειδή δεν ήρθε το ποτό μου την ώρα που το ήθελα; Δεν ήπια για έξι μήνες. Έπινα συστηματικά και φίλοι μου έγιναν αλκοολικοί» είπε ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

«Αισθάνθηκα ότι αυτή η ανάγκη που με έπιασε κι η αδημονία που είναι σωματική, είναι κακό σημάδι. Ήταν στα 35. Τα έκανα επάνω μου. Φοβήθηκα πολύ και το έκοψα. Μετά το άρχισα ξανά. Μου αρέσει να πίνω. Τώρα βέβαια επειδή γέρασα, όταν ξυπνώ το πεπτικό μου σύστημα είναι άνω κάτω» συμπλήρωσε ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Ακόμα, μίλησε για τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγκη του να εκφράζει όσα τον εξοργίζουν, αλλά και την απρόσμενη εξέλιξη που είχε ένα απειλητικό μήνυμα που του έστειλε ένας άγνωστος στα social media.

«Δεν απαντάω, απαντάω όταν κάποπιος με βρίσει ή διαστρεβλώσει αυτά που είπα, κανένα σχόλιο που έχει γραφτεί για μένα δεν με έχει εξοργίσει, καμιά φορά μένω άφωνος, όταν ο άλλος αντί να σκεφτεί αυτά που έγραψες προσπαθεί με τρόπους να σε προσβάλλει. Όταν αισθάνεσαι ότι θέλει πραγματικά να σε καταραστεί τί να του πεις; Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι ακόμη και οι πιο τοξικοί είναι άλλοι όταν μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο. Καταλήξαμε να κάνουμε φιλικές κουβέντες με ανθρώπους που ήταν σε κακή κατάσταση, είχαν και ένα παρελθόν και με απειλούσαν ότι θα με μαχαιρώσουν ή θα με σκοτώσουν. Και τελικώς βρήκαμε ένα τρόπο να μιλήσουμε. Την πετριά ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο την έχουμε πολλοί άνθρωποι. Είμαι οκ με αυτούς που δεν το έχουν, δεν είμαι οκ με αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τον κόσμο, να καταστρέψουν τις κοινωνίες, αυτά τα λίγα πράγματα που έχουμε κερδίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.