Ρεπορτάζ με θέμα την παλαιότερη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Τουρκία, την «Απογευματινή», η οποία κυκλοφορεί εδώ και 94 χρόνια, δημοσιεύει η ιστοσελίδα Politico.

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα, η «Απογευματινή» ήταν μάλιστα η δεύτερη εφημερίδα που εμφανίστηκε στη νεοσύστατη τουρκική Δημοκρατία τον Ιούλιο του 1925, αμέσως μετά από την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet και κάλυπτε την ειδησεογραφία Τουρκίας και Ελλάδας πέντε ημέρες την εβδομάδα, έως την έλευση της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, οπότε και η εφημερίδα ακολουθώντας τις εξελίξεις απέκτησε το 2007 την ηλεκτρονική έκδοσή της.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα διαβιούν περίπου 600 ελληνικές οικογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν συνδρομή στην εφημερίδα, όπως λέει ο εκδότης της Μιχάλης Βασιλειάδης. Ωστόσο, όταν το 2010, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης η εφημερίδα κινδύνευσε σοβαρά να κλείσει, ο τούρκος ερευνητής Εφε Κερέμ Σοζερί ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας της εφημερίδας που της έφερε 300 νέους συνδρομητές, οι οποίοι ήταν όλοι Τούρκοι, που αν και δεν μπορούσαν να διαβάσουν ελληνικά, εντούτοις ήθελαν να την υποστηρίξουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μέλλον της εφημερίδας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη μειώνεται και η ελευθερία του Τύπου στη χώρα έχει «επιδεινωθεί ραγδαία» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά ο γιος του εκδότη της εφημερίδας, Μηνάς Βασιλειάδης, δηλώνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ζωντανή. «Θα κάνω ό,τι μπορώ. Εξάλλου, η Απογευματινή αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.