Το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις παραμένει υψηλό, την ίδια ώρα όμως καταγράφεται ευρεία δυσαρέσκεια για τη μεροληψία των ΜΜΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η πολιτικά προκατειλημμένη στάση των ΜΜΕ περιγράφεται από πολλούς τηλεθεατές ανά τον κόσμο ως ενοχλητική και προβληματική. Σε σχετική δημοσκόπηση του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, με 42.000 περίπου συμμετέχοντες από 38 χώρες, μόνον το 52% κατά μέσο όρο των ερωτώμενων ότι τα ΜΜΕ της χώρας τους καταγράφουν ειδησεογραφικά με δίκαιο τρόπο τα πολιτικά γεγονότα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα τρία τέταρτα των ερωτώμενων διατύπωσαν την άποψη ότι είναι απαράδεκτη η μεροληψία των ΜΜΕ. Γενικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ικανοποίηση για τα ΜΜΕ είναι μεγαλύτερη, με το 73% των συμμετεχόντων να θεωρούν την ειδησεογραφική κάλυψη των σημαντικότερων θεμάτων ως καλή. Στην ερώτηση ως προς το βαθμό που οι ειδήσεις εκλαμβάνονται ως ορθές από τους θεατές, το ποσοστό μειώνεται στο 62%, ενώ όταν το θέμα είναι οι κυβερνήσεις το ποσοστό μειώνεται κατά τρεις επιπλέον μονάδες.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, στις ιδιαιτέρως διχασμένες πολιτικά ΗΠΑ, 78% των ερωτώμενων απαντά ότι τα ΜΜΕ δεν θα έπρεπε ποτέ να ευνοούν ένα κόμμα, ενώ αυτή η στάση αποστροφής είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Ευρώπη, ενώ αποτυπώνεται ιδιαίτερα έντονα στην Ισπανία (89%) και την Ελλάδα (88%).

Κατόπιν επισημαίνεται ότι μόνον σε πέντε χώρες εντοπίζεται ένα ποσοστό άνω του 30% εκείνων που θεωρούν ότι η μεροληψία των ΜΜΕ είναι αποδεκτή: στο Ισραήλ, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ν. Κορέα και την Κολομβία.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις παραμένει σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης κατά κανόνα υψηλό, ενώ γίνεται ακόμη υψηλότερο όσο εγγύτερα βρίσκεται ο τόπος ή το αντικείμενο της ειδησεογραφικής κάλυψης στη χώρα των ερωτώμενων. Τα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά θέματα λαμβάνουν κατά μέσο όρο ένα ποσοστό 86% ως προς το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Στην περίπτωση οι ειδήσεις αφορούν άλλες χώρες, το ποσοστό βυθίζεται στο 57%.