Η διευθύντρια σύνταξης του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT (Russia Today) Μαργκαρίτα Σιμονιάν ανακοίνωσε ότι το RTAmerica ενεγράφη ως «ξένος πράκτορας» στις ΗΠΑ.

«Μεταξύ της ποινικής δίωξης και της εγγραφής επιλέξαμε την δεύτερη εκδοχή. Γι αυτό και συγχαίρουμε την αμερικανική ελευθερία του λόγου και όλους όσοι πιστεύουν σ’ αυτήν» φέρεται να δήλωσε η Σιμονιάν στην ιστοσελίδα του RT.

Έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με το RT στις ΗΠΑ, ως επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε ο Σιμονιάν και προσέθεσε ότι «χωρίς την ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως τα CNN, Radio Free Europe και Deutcshe Welle ενδέχεται να εγγραφούν στην Ρωσία με βάση την νέα ρωσική νομοθεσία που αφορά τα ξένα ΜΜΕ ως «ξένοι πράκτορες», δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Ισάγιεφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσική Δούμα, μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και το πρακτορείο Sputnik που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να εγγραφούν στην κατηγορία των «ξένων πρακτόρων», είχε ανακοινώσει ότι μερικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία θα πρέπει να εγγραφούν και αυτά ως «ξένοι πράκτορες» στην Ρωσία.

Αυτή την στιγμή η Ρωσική Δούμα μελετάει την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τα απαντητικά μέτρα για τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος του RT και Sputnik.