Στο επίκεντρο φορολογικού ελέγχου βρίσκεται η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet της οποίας δύο πλέον υψηλά ιστάμενα δημοσιογραφικά στελέχη συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της κατασκοπείας και της τρομοκρατικής προπαγάνδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε την περασμένη Πέμπτη εντολή για την σύλληψη του Τζαν Ντιουντάρ, του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, και του επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ για την δημοσίευση υλικού που φέρεται ότι δείχνει την τουρκική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας να βοηθάει στην αποστολή όπλων στη Συρία.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο δημοσιογράφους αναζωπύρωσαν τις επικρίσεις για το επίπεδο του σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι «ανησυχούν πολύ» για τις συλλήψεις αυτές.

«Μας ενημέρωσαν ότι θα επιθεωρήσουν για άλλη μια φορά τα λογιστικά βιβλία της εφημερίδας του 2010, περίπου 2,5 χρόνια έπειτα από τον προηγούμενο πλήρη έλεγχό τους», γράφει σήμερα στο Twitter ο Ακίν Αταλάι. Το tweet του Αταλάι συνοδεύεται από φωτοτυπία μιας έκθεσης εταιρικού φορολογικού ελέγχου από περίπου τα μέσα του 2013 όσον αφορά τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας του 2010.

Η είδηση για τον φορολογικό έλεγχο δεν έχει σχολιαστεί προς το παρόν από τούρκους αξιωματούχους.

Το επίμαχο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο και οδήγησε στη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων, δείχνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, την τουρκική αστυνομία να ανοίγει κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά που προορίζονταν για τη Συρία και βρίσκονταν στο πίσω μέρος φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών MIT.

Η δημοσίευση της ιστορίας αυτής εκείνη την περίοδο είχε ωθήσει τον Ερντογάν να δεσμευτεί για αντίποινα, λέγοντας ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από την προσπάθεια αυτή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα».