Ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος πρόσκειται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να «κατεβάσουν τα όπλα και να διαπραγματευθούν». Η δήλωσή του έγινε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο κατά την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν πάντα δύο αδελφές χώρες. Είμαι εναντίον αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου. Λέω “κατεβάστε τα όπλα και διαπραγματευθείτε”», είπε.

Το ιερό τέρας του γαλλικού κινηματογράφου, που διαθέτει εκτός από τη γαλλική και τη ρωσική υπηκοότητα, τηλεφώνησε στο AFP προκειμένου να κάνει τη δήλωση αυτή, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είχε αποκτήσει ρωσικό διαβατήριο τον Ιανουάριο του 2013 εν μέσω μιας αντιπαράθεσης για τη δημοσιονομική πολιτική του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό να πληρώνουμε, αλλά όχι στους ηλίθιους που νομίζουν πως κάνουν το καλό», δήλωνε το 2014 στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point.

Από τότε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δεν σταματούσε να εκθειάζει τη νέα του πατρίδα, τη Ρωσία, μια «μεγάλη δημοκρατία», και να πλέκει το εγκώμιο του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο μάλιστα συνέκρινε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.