Για 7η μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον ουκρανικό λαό να βιώνει δραματικές ώρες. Η ρωσική πίεση αυξάνεται για κατάληψη του Κιέβου, της Μαριούπολης και του Χάρκοβο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χερσώνα είναι στα χέρια των Ρώσων από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα Τετάρτη (2/3) στη Χαρκίβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο ρωσικός στρατός έχει εισβάλει στη Χερσώνα, την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδισαν το απόγευμα τον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου, με τεράστια έκρηξη να καταγράφεται λίγες ώρες αργότερα στο Χάρκοβο. Άγνωστο αν όντως πραγματοποιηθούν την Τετάρτη (2/3) οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, με τον Πούτιν να βάζει πλαφόν 10.000 ευρώ στις εξαγωγές χρημάτων από τη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις, λοιπόν, μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.

Νωρίτερα το Κίεβο, με επικοινωνία του Ουκρανού ΥΠΕΞ με τον Κινέζο ομόλογό του, ζήτησε από την Κίνα να μεσολαβήσει προκειμένου η Ρωσία να σταματήσει τον Πόλεμο.

Σύμφωνα με τη δήλωση που μεταδίδει το reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi είπε στον Κουλέμπα ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας.

Ολονύχτιες μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Ολονύχτιες μάχες έγιναν σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη ενώ συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται σε διάφορες γειτονιές του Κιέβου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συσκότιση.

Χθες οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτύπημα στον πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Νέες εκρήξεις καταγράφηκαν κοντά σε αεροπορική βάση του Χαρκόβου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επλήγη αποθήκη πυρομαχικών. Σύμφωνα δε, με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, στο Χάρκοβο προσγειώθηκε μεγάλη ρωσική δύναμη και υποστηρίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών στρατευμάτων.

Περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις είναι η Μαριούπολη. Στη Μαριούπολη υπάρχουν 128 τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης, είπε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκ.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αργά τη νύχτα ήχησαν οι σειρήνες προειδοποιώντας για νέα αεροπορική επιδρομή. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ είναι θέμα ωρών να αρχίσει μια επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος ανέφερε ότι σήμερα θα αναχωρήσει από την πόλη ένα κομβόι ελλήνων εργαζομένων στο προξενείο, δημοσιογράφων και ομογενών που επιθυμούν να φύγουν. Η απόφαση εξήφθη μετά την ανακοίνωση από τη ρωσική πλευρά ότι ανοίγει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το κτίριο της διοίκησης της πόλης, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι απομονωμένος

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Κογκρέσου για την «Κατάσταση της Ένωσης», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Απόψε συναντιόμαστε με την πεποίθηση πως η ελευθερία θα επικρατήσει επί των τυράννων. Πριν από έξι μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίστεψε πως θα μπορούσε να λυγίσει τον κόσμο, αλλά συνάντησε το μεγαλείο ψυχής του ουκρανικού λαού, που με το κουράγιο τους και το θάρρος τους υπερασπίζονται την πατρίδα τους ακόμη και πηγαίνοντας κόντρα στα τανκ», ανέφερε και συνέχισε:

«Στην πορεία της ιστορίας μας αντλήσαμε το εξής μάθημα: αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος. Γι’ αυτό και δημιούργηθηκε το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», συνέχισε και αποκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «προμελετημένο και απρόκλητο πόλεμο» του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Νόμιζε πως θα μας δίχαζε. Είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι. Δεν μας έπιασε απροετοίμαστους», ΄τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε «ξανά και ξανά οποιαδήποτε προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης».

Πλέον, όμως, «καλείται να λογοδοτήσει σε όλο τον ελεύθερο κόσμο. Είναι πιο απομονωμένος από ότι ήταν ποτέ. Μαζί με τους συμμάχους μας έχουμε επιβάλλει σημαντικότατες οικονομικές κυρώσεις. Απόψε λέω στους Ρώσους ολιγάρχες: Όχι άλλο». Συμπλήρωσε πως οι αρχές των ΗΠΑ μαζί με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τους «κυνηγήσουμε», ενώ ανακοίνωσε πως κλείνει ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ προς τα ρωσικά αεροσκάφη. «Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει. Μπορεί να έχει σημειώσει ορισμένες νίκες στο πεδίο της μάχης, αλλά θα πληρώνει για πολλά, πολλά χρόνια».

Νεκροί σε επιθέσεις στο Ζίτομιρ και στο Χάρκοβο

Οι μάχες μαίνονται στην Οκυρανία σε πολλά μέτωπα. Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Ζίτομιρ (βορειοδυτικά) δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας. Οι μεγαλύτερες καταγράφηκαν σε Χάρκοβο και Ζίτομιρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έκρηξη σε στρατιωτικό στόχο στο Χάρκοβο, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, ενώ στο Ζίτομιρ οι νεκροί έφτασαν τους τέσσερις με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σε στρατόπεδο της αεροπορίας, αλλά να πλήττουν και κατοικημένη περιοχή.

Δείτε βίντεο και εικόνες από τον βομβαρδισμό στο Κίεβο

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Από το πρωί υπήρξαν βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, όπου 8 άνθρωπο έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματισμένοι.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σοκ, όμως, έχει προκαλέσει το βίντεο που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τρίτης από το Χάρκοβο, όπου πολίτες είδαν μία τεράστια έκρηξη στην ουκρανική πόλη.

Ο νέος χάρτης με τις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις που διεξάγονται στην Ουκρανία, καθώς φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στη ρωσική εισβολή από την ουκρανική αντίσταση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο το οποίο βομβαρδίστηκε για ακόμη μία φορά, ενώ το ρωσικό πυροβολικό έκανε νέα επιδρομή στο Κίεβο, με τον απολογισμό να είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Με βάση το δημοσίευμα, η Ρωσία σταμάτησε να πιέζει από την Κριμαία προς τον βορρά και πλέον εξαπολύσει επίθεση προς τα δυτικά, δηλαδή προς την Οδησσό, όπου βρίσκεται η βάση του ουκρανικού ναυτικού.

Παράλληλα, φαίνεται να προσπαθεί να ενώσει τα εδάφη που έχει καταλάβει στα ανατολικά και τα βόρεια, καθώς όχι μόνο εκεί ο ρωσικός στρατός σημειώνει επιτυχίες, αλλά θα μπορεί να έχει καλύτερη επικοινωνία. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι στρατηγοί του Πούτιν πετύχουν τους στόχους τους, θα μπορούν να χτυπήσουν καλύτερα το Κίεβο, το οποίο φέρεται να θέλουν να καταλάβουν λυσσαλέα.

Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που έχει εισχωρήσει η Ρωσία

Η πολιορκία του Κιέβου

Για ακόμη μία φορά ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο, με τους κατοίκους να περνούν δύσκολες ώρες, αφού η Ρωσία έπληξε με βομβαρδισμούς όλη την περιοχή. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ και κάλεσε τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας, να εγκαταλείψουν την πόλη ή να περιμένουν να χάσουν την ζωή τους.

Με βάση γραφήματα που παραθέτει ο Guardian, φαίνεται ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να εισβάλλουν στην πόλη, αλλά έχουν σταματήσει στα προάστια.

Παρόλα αυτά, πληροφορίες ΜΜΕ του εξωτερικού, αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός αναμένει σημαντική ενίσχυση τις επόμενες ώρες.

Ο χάρτης με την πόλη του Κιέβου – Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεχγο

Ζελένσκι: «Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, για κάποιους είναι η τελευταία ημέρα»

Δραματική ήταν η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα, αλλά υπερασπίζεται την ελευθερία. Ζήτησε παράλληλα από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν τους Ουκρανούς μόνους τους, ενώ στο τέλος ύψωσε τη γροθιά του και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

«Κάθε μέρα δεν είναι καλή ειδικά για κάποιος ανθρώπους η μέρα είναι η τελευταία τους. Σας μιλώ για τους συμπολίτες μου που υπερασπίζονται τη χώρα την ελευθερία, με το υπέρτατο τίμημα. Χαρούμενος με αυτά που άκουσα εδώ, αισθάνομαι την ενότητα των χωρών της ΕΕ. Δεν γνώριζα το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσουμε, είναι μια τραγωδία, είναι υψηλό το τίμημα που πληρώνει η χώρα, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες» είπε ο Ζελένσκι.

Κι συνέχισε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα. Πιστεύω σήμερα ότι δίνουμε ζωή μας για αξίες, για ελευθερίες, για την ισότητά μας, θυσιάζουμε τους πιο δυνατούς τους πιο γενναίους Ουκρανούς. Θα ξεπεράσουμε τα πάντα, θα κερδίσουμε τα πάντα, είμαι πεπεισμένος. Θα ήθελα να ακούσω από εσάς ότι η Ουκρανία θα είναι άξιο μέλος της ΕΕ. Δεν σας ακούω καλά γιατί γίνονται βομβαριδμένοι. Δύο πύραυλοι έπεσαν το πρωί στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας και σκοτώθηκαν δεκάδες. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας;

Πολεμάμε για τη γη μας για την ελευθερία μας. Παρόλο που η πόλη είναι αποκλεισμένη, κάθε πλατεία ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας. Κανένας δεν θα μας λυγίσει, είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί, θέλουμε να φροντίσουμε μέλλον για τα παιδιά μας, να είναι τα παιδιά μας ζωντανά.
Χθες σκοτώθηκαν 16 παιδιά.

Ο λαός της Ουκρανίας είναι δυνατός, πολεμάμε για τις ζωές μας και την επιβίωσή μας. Αυτό είναι το υψηλότερο κίνητρο. Για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Σήμερα δείξαμε σε όλους ποιοι είμαστε. Η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή μαζί με Ουκρανία. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ίδιοι με εσάς. Παρακαλώ αποδείξτε ότι είσαστε μαζί μας, ότι δεν θα μας απογοητεύσετε, ότι δεν θα μας αφήσετε μόνους μας, ότι είμαστε Ευρωπαίοι.

Πάντα η ζωή θα νικάει τον θάνατο, το φως πάντα θα κερδίζει το σκοτάδι».