Η μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτρια που κάνουμε μαζί πιλάτες είναι 86 ετών και οι αγαπημένες της ασκήσεις είναι οι ασκήσεις που κάνει ξαπλωμένη ύπτια στον κύλινδρο. Με τον 80χρονο μαθητή μου κάνουμε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Πιλάτες, τον δημιουργό της μεθόδου, η αληθινή ηλικία ενός ανθρώπου δεν μετριέται ούτε με τα χρόνια ούτε με το πόσο χρονών αισθάνεται, αλλά με την ευκαμψία της σπονδυλικής του στήλης. Αν είσαι 30 χρονών και είσαι άκαμπτος σαν ξύλο, με μυς που πονούν και αρθρώσεις που «τρίζουν», τότε είσαι μεγάλος. Αν είσαι 70 χρονών και εξακολουθείς ακόμα να ζεις μια ενεργητική ζωή, είσαι ικανός να σκύβεις και να στρίβεις τον κορμό σου χωρίς πόνους, τότε είσαι νέος. Άλλωστε ο ίδιος εξακολουθούσε να εξασκεί τη μέθοδο του και να διδάσκει ακόμα κι όταν μπήκε στην όγδοη δεκαετία της ζωής του.

Δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσει κάποιος σε μεγάλη ηλικία να γυμνάζεται. Όμως κακά τα ψέματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία» είτε δεν κάνουν κανένα είδος φυσικής δραστηριότητας είτε περιορίζονται στο περπάτημα. Αλλά και όσοι κάνουν κάτι παραπάνω, όπως τζόκινγκ, κολύμπι ή τένις, αρχίζουν να απογοητεύονται όταν η φυσική αδυναμία κάνει την εμφάνισή της. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα είδη άσκησης δεν χρησιμοποιούν όλους τους μυς με ισορροπημένο τρόπο. Τείνουν να εστιάζουν σε μία μυϊκή ομάδα (συνήθως τις μεγάλες), παραμελώντας τους μικρούς μυς που είναι εξίσου αναγκαίοι για τη συνολική ευλυγισία.

Τα οφέλη του πιλάτες στις μεγάλες ηλικίες

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τη μέθοδο πιλάτες τόσο αποτελεσματική ώστε να την συστήνουν οι γιατροί έως μία από τις πλέον ωφέλιμες μορφές εκγύμνασης και να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ηλικίες άνω των 60 ετών;

Σε αντίθεση με άλλα είδη εκγύμνασης, το πιλάτες ενεργοποιεί όλους τους μυς ώστε να γυμνάσει το σώμα συμμετρικά. Είναι μία μορφή χαμηλής έντασης άσκησης, οι ασκήσεις εκτελούνται αργά, χωρίς να ασκείται πίεση (ειδικά όταν υπάρχουν πόνοι και προβλήματα κινητικότητας) και με ήπιες κινήσεις που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανική για προβλήματα όπως η οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα κ.ά. Μέσω των ασκήσεων διατηρείται η υγεία της καρδιάς, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας φλεγμονές και πόνους, και ενισχύονται το εύρος κίνησης και η ισορροπία προλαμβάνοντας από πτώσεις και ενδεχομένους τραυματισμούς που συμβαίνουν πιο συχνά σε αυτές τις ηλικίες. Δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια, κάθε μάθημα προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασκούμενου και στα μηνύματα που στέλνει το σώμα του.

Και κάτι άλλο σημαντικό που το βλέπω στα πρόσωπα των «μεγάλων» μαθητών μου όταν τελειώνουμε το μάθημα. Τους φτιάχνει τη διάθεση προσφέροντας την αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης ότι τα έχουν καταφέρει. Και πράγματι έτσι είναι. Όσο εξασκούνται κάνοντας τακτικά μαθήματα τόσο βλέπουν τα οφέλη και τις αλλαγές στο σώμα τους, όπως παραδείγματος χάριν τη βελτίωση της σκυφτής στάσης.

Τα μόνα που χρειάζονται για τις ασκήσεις είναι να φοράτε άνετα ρούχα και να έχετε ένα στρώμα/ματ, ένα ή δύο μαξιλάρια και μία καρέκλα χωρίς χέρια.

Μερικές συμβουλές και πληροφορίες

Τον χρόνο δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καθώς μεγαλώνουμε πρέπει να σταματήσουμε τον δραστήριο τρόπο ζωής. Η άσκηση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία και αναγκαία για την καλή ποιότητα ζωής. Πριν αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης είναι καλό να ενημερώσετε όχι μόνο το γιατρό σας αλλά και τον δάσκαλό σας αν παίρνετε κάποια θεραπεία, ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποιον τραυματισμό ώστε να εφαρμοστεί το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς. Συνιστάται να ασκείστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να δείτε διαφορά στη δύναμη, στην κινητικότητα και στην ισορροπία. Και να θυμάστε να «ακούτε» το σώμα σας (κάτι που ισχύει για όλες τις ηλικίες), επιτρέποντας το πιλάτες να το συναντήσει όπου κι αν είναι κάθε μέρα.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.