Αν διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο, το πιθανότερο είναι πως τρώτε συχνά ρύζι, οπότε αξίζει να βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε τις θερμίδες του χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση ή τη θρεπτική του αξία.
Και ένα απλό τρικ, που έχει γίνει viral στα social media, φαίνεται πως μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαιτολόγοι στο Parade εξηγούν πως λειτουργεί αυτή η απλή τεχνική στο μαγείρεμα, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την εφαρμόσετε σωστά και με ασφάλεια.
Και κάτι ακόμα: Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια, το ψωμί και οι πατάτες. Οπότε το όφελος μπορεί να είναι πολλαπλό.
Ποιο είναι το τρικ που μειώνει τις θερμίδες;
Για να μειώσετε τις θερμίδες του λευκού ρυζιού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το μαγειρέψετε, να το βάλετε στο ψυγείο και μετά να το ξαναζεστάνετε. Τόσο απλό; Ναι!
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους που μίλησαν στο Parade, το μαγειρεμένο ρύζι περιέχει υψηλά ποσοστά εύπεπτου αμύλου, το οποίο ο οργανισμός διασπά και απορροφά γρήγορα.
Όταν το ρύζι κρυώσει, μέρος του αμύλου επανακρυσταλλώνεται σε μορφή που αντιστέκεται στην πέψη. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο (ιδανικά 12–24 ώρες), τόσο περισσότερο ενισχύεται η «ανθεκτικότητά» του. Το ανθεκτικό άμυλο δεν διασπάται στον λεπτό έντερο αλλά ζυμώνεται στο παχύ, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που απορροφά ο οργανισμός.
Μελέτες δείχνουν πως το εύπεπτο άμυλο παρέχει περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το ανθεκτικό μόλις 2,5. Άρα, η περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και ψύξης.
Έξτρα οφέλη
Πέρα από τη μείωση των θερμίδων και τη μετατροπή του ρυζιού σε ανθεκτικό άμυλο, υπάρχουν και άλλα οφέλη. «Τα ανθεκτικά άμυλα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό».
Επιπλέον, λειτουργούν σαν διαλυτές φυτικές ίνες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Βοηθούν επίσης στο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την κατανάλωση τροφής – κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Τι πρέπει να προσέχετε
Αν και η διαδικασία είναι απλή, υπάρχουν σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε. Δεν πρέπει να ψύχετε και να ξαναζεσταίνετε το ρύζι πολλές φορές. «Η επαναλαμβανόμενη ψύξη και θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων όπως το Bacillus Cereus».
Η σωστή διαδικασία έχει ως εξής: μαγειρέψτε το ρύζι, ψύξτε το γρήγορα σε ρηχό σκεύος κάτω από 4°C, φυλάξτε το στο ψυγείο και ξαναζεστάνετέ το μία φορά στους 74°C. Αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες, πετάξτε το. Το ρύζι πρέπει να μπει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που μαγειρεύτηκε.
Ποιοι δεν πρέπει δοκιμάσουν αυτήν την τεχνική
Αν και τα άτομα με διαβήτη δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποφύγουν το τρικ, καλό είναι να είναι προσεκτικά. Το κρύο ρύζι μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, αλλά εξακολουθεί να έχει υδατάνθρακες. Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες.
Άτομα με ευερέθιστο έντερο (IBS) ίσως εμφανίσουν φούσκωμα ή πόνο στην κοιλιά. Επίσης, η αλλαγή στη γεύση και την υφή μπορεί να μην είναι ευχάριστη σε όλους.
Το τρικ είναι απλό, όμως απαιτεί σωστό χειρισμό και δεν είναι κατάλληλο για όλους. Αν το εφαρμόσετε προσεκτικά, μπορεί να γίνει ένα έξυπνο εργαλείο στη διατροφή σας.