Παραλείπετε το πρωινό; Παραγγέλνετε συχνά φαγητό απ’ έξω; Τρέμετε από τους πολλούς καφέδες; Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε τη διατροφή μας, αλλά το πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας βάζει συχνά σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη μας για θρεπτικές διατροφικές επιλογές.

Αν όμως έχετε αποφασίσει να κόψετε τις «κακές συνήθειες», ο οδηγός που ακολουθεί είναι μια καλή αρχή για να να βάλετε σε προτεραιότητα τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία σας.

#1. Μην ξεχνάτε το πρωινό

Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας είναι ένα υγιεινό πρωινό. Με αυτόν τον τρόπο παρέχετε στο σώμα σας την απαραίτητη ενέργεια όχι μόνο για τους μυς σας αλλά και για τον εγκέφαλό σας. Το κλειδί για ένα καλό πρωινό βρίσκεται στην ισορροπία. Συμπεριλάβετε άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Ανακαλύψτε εδώ το ιδανικό πρωινό που θα ενισχύσει την ενυδάτωση του οργανισμού σας

#2. Μειώστε την καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, να σας προκαλέσει νευρικότητα και να σας κάνει να χάσετε ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα. Κρατήστε υπό έλεγχο την πρόσληψη καφεΐνης περιορίζοντας τον κανονικό καφέ σε περίπου 3 φλιτζάνια ή λιγότερο την ημέρα και προσέξτε τι βάζετε σε αυτόν. Η πολλή ζάχαρη -ως γνωστόν- δεν κάνει καλό. Δοκιμάστε και τον ντεκαφεϊνέ ή το τσάι, πίνετε άφθονο νερό και φροντίστε να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα για να διατηρείτε την ενέργειά σας.

Θέλετε κι άλλους λόγους για να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης; Διαβάστε εδώ με ποιον τρόπο επιδρά η καφεΐνη στο άγχος.

#3. Πάρτε φαγητό στη δουλειά

Το σπιτικό φαγητό στη δουλειά έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και στην τσέπη σας. Όπως έχει παρατηρηθεί, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη αυτού του σημαντικού βήματος είναι η έλλειψη προγραμματισμού. Οργανωθείτε, σκεφτείτε τι θα θέλατε να τρώτε για μεσημεριανό και προσθέστε τα τρόφιμα στη λίστα με τα ψώνια σας. Εφοδιάστε το ψυγείο σας με νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά φαγητά.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να μαγειρεύετε και να προετοιμάζετε τα γεύματά σας από το Σαββατοκύριακο, ώστε να μην τρέχετε μέσα στην ήδη πιεστική καθημερινότητα τις ημέρες που εργάζεστε.

Ψήστε κοτόπουλο, κόψτε λαχανικά, βράστε ρύζι. Βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές σας περιλαμβάνουν τον συνδυασμό άπαχης πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ψωμί ολικής αλέσεως με γαλοπούλα, λαχανικά και φρούτα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε μια σαλάτα με λαχανικά και φασόλια, ένα φρούτο και ένα φλιτζάνι κριθαρόσουπα.

Αν δεν είστε και πολύ της μαγειρικής, διαβάστε εδώ: Τρόποι για να τρώτε υγιεινά χωρίς να μαγειρεύετε

#4. Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσθέτουν γεύση, χρώμα, υφή και κυρίως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες στο πιάτο σας. Θα μπορούσατε να διαλέγετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κάθε φορά που πηγαίνετε στο παντοπωλείο. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ανακαλύψετε νέες επιλογές. Ποιος ξέρει, ίσως βρείτε τη νέα αγαπημένη σας γεύση!

#5. Μαγειρέψτε βραδινό στο σπίτι

Το κόλπο για να φτιάχνετε γεύματα στο σπίτι χωρίς να γίνεται κουραστικό είναι (για μία ακόμη φορά) ο προγραμματισμός. Κάντε επιλογές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πολλά πιάτα. Για παράδειγμα ετοιμάστε μια ποσότητα σούπας την οποία μπορείτε να καταναλώσετε σε μερίδες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για μεσημεριανό και για δείπνο. Ή μαγειρέψτε ένα ολόκληρο κοτόπουλο ώστε να το χρησιμοποιήσετε σε διαφορετικά γεύματα και με διαφορετικούς τρόπους.

Επίσης χρησιμοποιήστε έτοιμα κομμένα ή κατεψυγμένα λαχανικά και φροντίστε να έχετε βασικά προϊόντα, όπως ζωμούς, βότανα, λεμόνια και σάλτσες σαλάτας, τα οποία θα σας διευκολύνουν στην δημιουργία νόστιμων, γρήγορων και υγιεινών πιάτων.