Το Ozempic, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχει γίνει πρωτοσέλιδο τον τελευταίο καιρό για τα οφέλη του στην απώλεια βάρους. Μπορεί να έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα για τις παρενέργειές του, όμως, νέες έρευνες υποστηρίζουν πως φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, μειώνουν τις τάσεις εθισμού σε όσους τα χρησιμοποιούν.

Φάρμακα, όπως το Ozempic και το Wegovy, επηρεάζουν την όρεξη και τον κορεσμό, αλλά ορισμένοι χρήστες λένε ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων, όχι μόνο μείωσε την επιθυμία τους για φαγητό, αλλά περιόρισε και την επιθυμία τους να καπνίζουν, να παίζουν τυχερά παιχνίδια και να πίνουν αλκοόλ. Παράλληλα, άλλοι χρήστες λένε ότι το Ozempic τους βοήθησε να θέσουν υπό έλεγχο συνήθειες, όπως τα διαδικτυακά ψώνια και το δάγκωμα των νυχιών.

Οι χρήστες τέτοιων φαρμάκων μοιράζονται πολυάριθμες μαρτυρίες τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, όπου λένε ότι μόλις άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο, εξαφανίστηκε η επιθυμία να συμμετάσχουν σε εθιστικές δραστηριότητες.

Πώς φάρμακα, όπως το Ozempic, βοηθούν στον περιορισμό του εθισμού;

Η σύνδεση μεταξύ των φαρμάκων, όπως το Ozempic και το Wegovy και των ισχυρισμών για μειωμένους εθισμούς, μπορεί να έγκειται στη σχέση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου. «Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλό μας και στο πεπτικό συστήματος, με εκατομμύρια μηνύματα να αποστέλλονται μεταξύ τους κάθε μέρα», δήλωσε στο Healthline ο Gareth Nye, PhD και ανώτερος λέκτορας ανατομίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ της Αγγλίας.

«Ο εγκέφαλος διαθέτει μια σειρά από κέντρα και υποδοχείς. Αυτοί, συνήθως, «λένε» στον εγκέφαλό σας ότι έχετε τροφή στο πεπτικό σύστημα για να σταματήσετε να τρώτε, αλλά έχουν, επίσης, συνδεθεί με ιδιότητες ανταμοιβής και εθισμού».

Ποτήρια με αλκοόλ

Ορισμένοι ερευνητές αιτιολογούν ότι το Ozempic μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του εθισμού, καθιστώντας συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, λιγότερο απολαυστικές. Ειδικότερα, τέτοια φάρμακα μπορεί να μειώσουν τις δραστηριότητες που αναζητούν ευχαρίστηση, λόγω του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή.

Ο Nye δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις θεωρίες γύρω από τις αναφερόμενες επιδράσεις του Ozempic στις τάσεις εθισμού. Αυτές περιλαμβάνουν μια αλλαγή των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, οι οποίες καθιστούν ορισμένα τρόφιμα και ποτά λιγότερο ελκυστικά, μια αλλαγή στα εναύσματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο που συμβαίνουν όταν εκτίθεται σε μια συγκεκριμένη συνήθεια ή ουσία και μια αυξημένη αποφυγή ορισμένων χημικών ουσιών, όπως αυτές που βρίσκονται στο αλκοόλ και τα τσιγάρα, για παράδειγμα.

Κίνδυνοι και περιορισμοί της επίδρασης του Ozempic στον εθισμό

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι απλώς ανταλλάσσεται ο ένας εθισμός με τον άλλο. Εάν χρησιμοποιείτε το Ozempic ως εργαλείο απώλειας βάρους, μπορεί να γίνετε εξαρτημένοι από αυτό, αντί να αντιμετωπίσετε τις συνήθειες του τρόπου ζωής που συνέβαλαν εξαρχής στην αύξηση του βάρους σας.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη μακροπρόθεσμη χρήση του Ozempic. Η υπάρχουσα έρευνα εξετάζει μόνο πώς επηρεάζει το σώμα, όταν χρησιμοποιείται ως εργαλείο απώλειας βάρους για διάστημα έως και δύο ετών.

Αυτό θέτει ένα προφανές ερώτημα: τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε το Ozempic; Ακριβώς όπως κινδυνεύετε να επανακτήσετε το βάρος που χάσατε, είναι δυνατόν να επιστρέψουν και οι εθιστικές συμπεριφορές σας; Ο Nye πιστεύει ότι αυτό είναι «πολύ πιθανό».

Ο ίδιος ανέφερε πως «όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να χάσουν βάρος με οποιοδήποτε μέσο, αυτό απαιτεί αλλαγή στη νοοτροπία και τις συμπεριφορές τους. Το ίδιο ισχύει και όταν ξεπερνούν τον εθισμό. Όπως με οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει γρήγορη λύση ή μαγική θεραπεία και απαιτείται προσπάθεια και θέληση για να δούμε δια βίου αλλαγές προς το καλύτερο».

Κάπνισμα

Το συμπέρασμα

Προς το παρόν, η σύνδεση μεταξύ του Ozempic και της βελτίωσης των εθισμών θέλει περαιτέρω έρευνα. Αν ζείτε με εθισμό, είναι καλύτερο να αναζητήσετε την υποστήριξη ενός επαγγελματία ιατρού.

Ενώ ο Nye πιστεύει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι μια «εξαιρετική αρχή» για ορισμένους ανθρώπους για τη μείωση των εθιστικών συμπεριφορών, πιστεύει ότι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη. «Τα φάρμακα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε ορισμένο φυσιολογικό βαθμό και το Ozempic δεν στοχεύει ειδικά στον εθισμό. Ο κίνδυνος είναι ότι οι χρήστες δεν αλλάζουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον εθισμό», δήλωσε ο Nye.

«Ο περιορισμός του εθισμού απαιτεί πολλή δουλειά και είναι ένα διαρκές ζήτημα που, δυστυχώς, ένα φάρμακο, όπως αυτό, δεν πρόκειται να αλλάξει».