Η Δανία ξεπέρασε σήμερα, για πρώτη φορά, τα 1.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα και οι αρχές εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει στην Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Η χώρα, που πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ αλλά και τις αλληλουχήσεις γονιδιώματος για τον εντοπισμό των παραλλαγών, κατέγραψε συνολικά 4.535 κρούσματα της Όμικρον, εκ των οποίων τα 1.098 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών (SSI).

Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής είναι θεαματική, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Δανία, στις 28 Νοεμβρίου, παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Τα περισσότερα (περίπου 2.700) εντοπίστηκαν στην Κοπεγχάγη και τα περίχωρά της.

Επισημαίνεται, επίσης, πως η SSI εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τη Delta και θα γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το νέο στέλεχος του ιού φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το Δέλτα, να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα αλλά και να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις του ΠΟΥ. Μάλιστα ο επικεφαλής του Οργανισμού δήλωσε σήμερα πως η Όμικρον πιθανότατα βρίσκεται ήδη σε όλες τις χώρες.