Η έντονη υγρασία που προκαλείται από την κλιματική κρίση είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, την οποία φέρνει στο φως η Guardian.

Βασισμένη σε στοιχεία από 60 χώρες, το χρονικό διάστημα από το 1979 έως και το 2016, η έρευνα του πανεπιστημίου του Σάσεξ καταδεικνύει πως οι περίοδοι έντονης υγρασίας συνδέεται με την αυτοκτονία περισσότερο από ό,τι συνδέονται οι καύσωνες.

Οι πιο ευάλωτοι όλων από το φαινόμενο αυτό είναι οι γυναίκες και οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα επίπεδα υγρασίας, της οποίας η ένταση και η συχνότητα αυξάνονται διαρκώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

Αυξημένη υγρασία ίσον αυξημένη θερμοκρασία ίσον επιπλέον φόρτιση

«Ήταν γνωστό ότι η υγρασία παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και αυτή η αυξημένη δυσφορία μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες για ανθρώπους που ήδη πάσχουν από ψυχικές ασθένειες», εξηγεί η δρ. Σόνια Άγεμπ-Κάρλσον που συνυπογράφει την έρευνα.

«Αν μιλάμε για ψυχική υγεία, υπάρχουν αρκετές συνδέσεις – υπάρχει το άγχος, που κάνει δύσκολο, ανυπόφορο τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου είναι κάτι τεράστιο. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς όταν έχει ζέστη και πολύ περισσότερο όταν έχει υγρασία», εξηγεί η ίδια.

Η Κάρλσον συμπληρώνει πως η αυξημένη υγρασία επηρεάζει κυρίως τους ασθενείς με ψυχικές νόσους που τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή, «καθώς τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του».

Σύμφωνα με την έρευνα, «σε 40 χώρες εμφανίζεται ισχυρή η σχέση μεταξύ αυτοκτονιών και υγρασίας», κράτη με υψηλές θερμοκρασίες όπως η Ταϊλάνδη και η Γουιάνα, αλλά και χώρες της Ευρώπης που δεν είναι συνηθισμένες στην υγρασία, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Η Κάρλσον αναφέρει πως η συγκεκριμένη έρευνα – που είναι η πρώτη φορά που διενεργείται με αυτό το αντικείμενο σε παγκόσμια κλίμακα – καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία και την απειλή στο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μείωσης των αυτοκτονιών κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030.

«Η μελέτη διαπίστωσε ενδιαφέρουσες τάσεις που συνδέονται με τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ ιδίως γυναικών και νέων σε σχέση με την υγρασία. Οι γυναίκες και τα παιδιά έχει διαπιστωθεί πως πάσχουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω των κοινωνικών δομών και των σχέσεων εξουσίας. Πρέπει να εξετάσουμε πιο διεξοδικά τις σχέσεις αυτές και τους αντίστοιχους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο»,καταλήγει με νόημα η Κάρλσον.

Πάνω από 700.000 άνθρωποι παγκοσμίως γίνονται αυτόχειρες κάθε χρόνο.