Στα εξανθήματα που μπορεί να είναι πιθανά συμπτώματα κορονοϊού αναφέρθηκε ο Καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής τόνισε πως συνήθως μαζί με το εξάνθημα θα υπάρχουν συνήθως και άλλα συμπτώματα που θα μας κινητοποιήσουν. Υπενθύμισε πως ο κορονοϊός είναι ιογενής λοίμωξη και συνήθως οι ιογενείς λοιμώξεις συχνά προκαλούν εξανθήματα.

«Αν υπάρχει κάποιο περίεργο εξάνθημα που δεν αποδίδεται αλλού, θα επισκεφθούμε τον δερματολόγο και αν δε μπορεί να εξηγήσει την εμφάνισή του, μπορεί να κάνει απευθείας ένα self test. Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούσμαστε αλλά να είμαστε κινητοποιημένοι» επισήμανε ο καθηγητής.

«Τα πιο συνηθισμένα που βλέπουμε σε κάποιον που είναι θετικός στον κορονοϊό είναι εξανθήματα σαν χιονίστρες που βγαίνουν στα πόδια κυρίως ανεξήγητα. Άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η κνίδωση, οι μεγάλες πετάλες στο σώμα και το πρόσωπο» υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι «πρόκειται για συνηθισμένες παθήσεις που απαντώνται και χωρίς Covid-19» ανέφερε.

Οι πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, ο κ. Ρηγόπουλος είπε ότι οι πιο συχνές παρενέργειες που καταγράφονται, είναι πόνος στο χέρι, στο σημείο που έγινε η ένεση, πονοκέφαλος, αδυναμία, μυαλγίες, ρίγος και πυρετός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, η παρενέργεια που είναι συχνότερη, είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, με το ποσοστό να ξεπερνά το 60%.

Σπάνιες παρενέργειες, είναι η πάρεση προσώπου, γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια καθώς και δερματικά εξανθήματα.