Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά και λαμπερά, γνωρίζετε ότι εκτός από το συχνό βούρτσισμά τους, πρέπει να αποφύγετε και κάποιες τροφές;

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεση βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Σόδα

Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, η σόδα, παρόλο που είναι άχρωμη, δεν βοηθάει ιδιαιτέρως στη διατήρηση του λευκού των δοντιών. Κι αυτό γιατί συνήθως συνδυάζεται με ποτά με πιο σκούρο χρώμα που έχουν χρωστικές ουσίες που επιβαρύνουν το χρώμα των δοντιών.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η σόδα λόγω της οξύτητας και της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αποδεικνύεται πολύ επιβλαβής για το σμάλτο των δοντιών. Εάν, ωστόσο, νιώθετε την ανάγκη να πιείτε σόδα, μόλις την καταναλώσετε βουρτίστε αμέσως τα δόντια. Ακόμα και το απλό ξέπλυμα του στόματός σας με νερό μπορεί να βοηθήσει.

Σάλτσα σόγιας

Εκτός του ότι χαρακτηρίζεται για την υψηλή της περιεκτικτότητα σε αλάτι (κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως καλό για την υγεία σας) η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά σκούρη (όπως και άλλες σάλτες άλλωστε) και μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια σας, ακόμη κι αν αυτοί είναι προσωρινοί.

Καφές και τσάι

Σε αντίθεση με την σάλτσα σόγιας την οποία σίγουρα δεν τρώτε καθημερινά, ο καφές και το τσάι συγκαταλέγονται στις καθημερινές συνήθειες των περισσότερων. Και ενώ μπορεί να έχουν ωφέλιμες ουσίες για την υγεία, για την υγεία των δοντιών σας είναι απαγορευτικά.

Και, μάλιστα, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το τσάι, και ειδικά οι πιο σκούρες ποικιλίες, είναι πιο επιβλαβές απ’ ότι ο καφές για το χρώμα των δοντιών σας. Και ενώ είναι λιγότερο επιβλαβή από την σόδα, δεν πρέπει να επαναπαυτείτε, αλλά να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε φορά που πίνετε ένα από τα δύο.

Κόκκινο κρασί

Εάν πίνετε κόκκινο κρασί τακτικά, τα δόντια αργά ή γρήγορα θα χάσουν την λάμψη τους. Και γι’ αυτό ευθύνονται τα οξέα και οι τανίνες που περιέχει το κόκκινο κρασί. Εάν δεν μπορείτε να πείτε όχι, λοιπόν, σε ένα ποτήρι κρασί το βράδυ σκεφτείτε την εναλλακτική του να του αλλάξετε χρώμα και να προτιμήσετε το λευκό κρασί. Τα οξέα μπορούν ακόμη, βέβαια, να προκαλέσουν πρόβλημα, ωστόσο, το λευκό κρασί είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάσει τα δόντια σας.

Μούρα

Όσο υγιή κι αν είναι τα μούρα, άλλο τόσο επιβαρύνουν το χρώμα των δοντιών σας. Σε κάθε τους μορφή: φρέσκα, κατεψυγμένα, σε πίτες. Ωστόσο, τα μούρα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υγιών βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, οπότε η αποφυγή τους δεν ενδείκνυται. Αυτό που μπορείτε να κάνετε μετά την κατανάλωσή τους είναι το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών σας.