Ο όρος «αποτοξίνωση», είναι ελκυστικός στη γλώσσα του μάρκετινγκ, και γι’ αυτό έχει αποτελέσει πολλές φορές το δόλωμα για όσους θέλουν να έχουν μια θεαματική απώλεια βάρους ειδικά μετά από μια περίοδο «κακής» ποιοτικά διατροφής.

Ποια είναι όμως η επιστημονική τεκμηρίωση για την έννοια της αποτοξίνωσης και πως έχει συσχετιστεί με το αδυνάτισμα και την υγεία;

Η υπόσχεση
Διαστρεβλώνοντας βασικές αρχές της βιοχημείας, η υπόσχεση αυτών των δήθεν αποτοξινωτικών διατροφικών σχημάτων είναι η θεαματική απώλεια βάρους, η αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων και η αύξηση της ενέργειας, απλά αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα μας.

Είναι αποτελεσματικές;
Αυτού του είδους οι δίαιτες είναι πραγματικά αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους, όχι όμως λόγω της αποβολής τοξινών αλλά εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού θερμιδικού προφίλ που έχουν. Το βάρος όμως που χάνεται κατά αυτόν τον τρόπο, είναι κυρίως νερό και μυϊκός ιστός. Μετά το τέλος της αποτοξίνωσης οι περισσότεροι άνθρωποι επανακτούν τα κιλά που έχασαν με μαθηματική ακρίβεια και πολλές φορές συν 10% του αρχικού βάρους.

Η πραγματικότητα

Οι τοξίνες είναι χημικές ουσίες που έχουν βρεθεί ότι σε αυξημένες συγκεντρώσεις στο σώμα μας είναι βλαβερές. Αυτές οι ουσίες προέρχονται από τις τροφές, από το νερό, ακόμα και από τον αέρα που αναπνέουμε. Η θεωρία όμως, ότι ο οργανισμός μας αποβάλλει τις τοξίνες ακολουθώντας μονοφαγικά σχήματα με αποκλειστική κατανάλωση φρούτων ή και λαχανικών, δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Κάθε υγιής ενήλικας είναι εφοδιασμένος με ένα υπέροχο σύστημα απομάκρυνσης των τοξινών και των παραπροϊόντων του μεταβολισμού. Το συκώτι, το γαστρεντερικό σύστημα, και τα νεφρά είναι άρτια εξοπλισμένα, ώστε να μεταβολίσουν και να αποβάλλουν τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα, των ούρων κ. ά.

Φυσικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά, και άφθονο νερό, να μην υπερβάλλετε στο αλάτι, όπως συστήνουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε καθημερινά στην διατροφή σας ποικιλία τροφίμων, ώστε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του.

Συμπερασματικά ένας υγιής οργανισμός διαθέτει την ικανότητα να αποτοξινώνεται μόνος του χωρίς την βοήθεια καμίας «μαγικής» δίαιτας.

Πηγή: neadiatrofis.gr