Η πρώτη εμφάνιση του στιγμιαίου καφέ στη ζωή μας έγινε το 1930. Στα 80 και πλέον χρόνια ζωής του ο στιγμιαίος καφές έχει πλάσει γύρω από το όνομά του μύθους και φήμες όπως κάθε διάσημος άλλωστε. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να η επιστήμη να δώσει απαντήσεις αποκαλύπτοντας την αλήθεια! Έτοιμοι;

Η κυτταρίτιδα δεν οφείλεται στο στιγμιαίο καφέ!

Πόσες φορές, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, δεν σκεφθήκατε εκεί κοντά στην άνοιξη να μειώσετε την καφεΐνη στη θέα της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τις φήμες. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης έχει σχέση με την κυτταρίτιδα. Αν, λοιπόν, σας απασχολεί πως θα βελτιώσετε την εικόνα της κυτταρίτιδας ή πως θα την αποφύγετε, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε την απόλαυση του πρωινού καφέ σας.

Ο καφές ενυδατώνει!
Όλες οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις αναφέρουν πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά και μπορούν να μας ενυδατώσουν, ανάμεσα σε αυτά και ο καφές. Ο καφές συνδέθηκε με την αφυδάτωση κυρίως λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης. Ωστόσο, αυτό που επηρεάζει περισσότερο τη διουρητική δράση της καφεΐνης είναι η συγκέντρωσή της σε ένα ρόφημα. Η δόση, λοιπόν, της καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι καφέ δεν φαίνεται σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες να επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωσή μας. Το αντίθετο μάλιστα!

Καφές και εγκυμοσύνη… ένα ταιριαστό ζευγάρι…
Οι περισσότερες γυναίκες φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση για το αν μπορούν να καταναλώνουν καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Την ξεκάθαρη απάντηση έρχεται να δώσει με την επίσημη θέση του το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) τον Ιούλιο του 2010. Σύμφωνα, με την επίσημη θέση του κολεγίου, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 200mg/ ημέρα, θεωρείται ασφαλής τόσο για το έμβρυο όσο και για την έκβαση της κύησης.

Πρακτικά, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ημερησίως, ενώ η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος του καφέ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg, ένα φλιτζάνι μονού εσπρέσο ή ελληνικού καφέ 30-40mg. Ταυτόχρονα, καφεΐνη εκτός από τον καφέ περιέχουν κι άλλα ροφήματα ή τρόφιμα όπως το τσάι και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, καθώς και η σοκολάτα.

Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές προσφέρει κάτι παραπάνω από γεύση
Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές δημιουργήθηκε ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη γεύση και το άρωμα του στιγμιαίου καφέ ανεξαιρέτως, ακόμα και εκείνοι που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να καταναλώνουν καφεϊνη (όπως για παράδειγμα όσοι ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία). Ο ντεκεφεϊνέ στιγμιαίος καφές είναι ο καφές που περιέχει καφεΐνη σε ποσότητα 0,3% ή και λιγότερο. Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία η καφεΐνη αφαιρείται από τους πράσινους κόκκους του καφέ και στη συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία παραγωγής καφέ με αυτή του στιγμιαίου.

Με τον τρόπο αυτό ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές διατηρεί στο ακέραιο το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του στιγμιαίου καφέ. Έτσι μπορεί να συνεισφέρει στην καθημερινή πρόληψη αντιοξειδωτικών σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη ή άτομα που δε θέλουν να ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο όριο, όπως οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες ή άτομα που δε θέλουν να αποχωριστούν τη γεύση του καφέ ακόμη και τις βραδινές ώρες.

Ο στιγμιαίος καφές είναι 100% φυσικός καφές
Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρις την αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα, ο αλεσμένος καφές φιλτράρεται διεξοδικά και σε διαδοχικά βήματα, μέχρις ότου απομείνει η «καρδιά» του καφέ… ένα 100% φυσικό προϊόν. Η διαδικασία αυτή θυμίζει μια γνώριμη σε όλους διαδικασία αυτή της παρασκευής καφέ φίλτρου: το διάλειμμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας. Με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς.

Πηγή: nutrimed.gr