Μια φθορίζουσα ουσία που εισάγεται με ένεση στο σώμα, κάνει τα νεύρα να λάμπουν και επιτρέπει έτσι στους γιατρούς να βλέπουν με ακρίβεια ακόμα και τα πιο μικρά και ευαίσθητα νεύρα στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, αντί να βασίζονται μόνο στην εμπειρία τους ή στις ενδείξεις μιας οθόνης ηλεκτρομυογραφήματος.

Η νέα τεχνική, που προς το παρόν δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, μπορεί μελλοντικά να κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις επεμβάσεις, χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης παράλυσης ή άλλης βλάβης κατά λάθος, ενώ η ουσία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από αμερικανούς ερευνητές .

Η λάμψη των νεύρων αρχίζει δύο ώρες μετά την εισαγωγή της ουσίας και διαρκεί για οκτώ περίπου ώρες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν παρενέργειες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πεπτίδιο που αποτελείται από ένα τμήμα πρωτεϊνης με αμινοξέα, το οποίο ήταν δυνατό να χρωματίσει ακόμα και κατεστραμμένα νεύρα, αρκεί να υπήρχε τροφοδοσία αίματος σε αυτά.

Οι επιστήμονες θα επιδιώξουν να βελτιώσουν το πεπτίδιο πριν κάνουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους. Ήδη έχουν αποδείξει, με πειράματα σε καλλιέργειες νευρικών ιστών στο εργαστήριο, ότι το πεπτίδιο κάνει λαμπερά και τα ανθρώπινα νεύρα.