Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Άιοβα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.300 παιδιά για ένα χρόνο, η πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης προκαλεί διαταραχές στην προσοχή και τη συγκέντρωση των παιδιών στο σχολείο.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να σημειώνουν, με τη βοήθεια των γονιών τους, πόση ώρα παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια κάθε μέρα. Στη συνέχεια, οι δάσκαλοι των παιδιών κλήθηκαν να αναφέρουν, πώς οι μαθητές συμπεριφέρονταν στο σχολείο και αν εμφάνιζαν προβλήματα προσοχής.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν, ότι οι μαθητές που είχαν παραμείνει πάνω από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή, είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν έλλειμμα στην ικανότητα προσοχής. Διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειμμα προσοχής εμφάνισαν και προπτυχιακοί φοιτητές που παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για πάνω από δύο ώρες την ημέρα.

Προηγούμενες έρευνες ενοχοποιούν την τηλεόραση για αύξηση της επιθετικότητας αλλά και για παχυσαρκία.
Αν και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, παραδέχονται ότι τα ευρήματά τους δεν επαρκούν για να αποδείξουν ότι η υπερβολική έκθεσή τους μπροστά στην τηλεόραση προκαλεί άμεσα διαταραχές στην προσοχή, η σχέση των δύο θεωρείται βέβαιη.