Φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και υπηρεσιακούς παράγοντες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πρωταρχικό θέμα που ετέθη ήταν η συμμετοχή των ΑμΣΚΠ σε όλα τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η συμμετοχή σε αυτά δεν είναι μηδενική και το κόστος είναι μεγάλο, όπως είπαν, εξηγώντας ότι «σήμερα οι πάσχοντες αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς τους, καταβάλλοντας συμμετοχή μέχρι και 45%, έναντι μηδενικής που ίσχυε στο παρελθόν, και η διαφορά πληρώνεται από τους ασθενείς», και ζήτησαν μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα.

Όσον αφορά σε μαγνητικές τομογραφίες και παρακλινικές εξετάσεις, η συμμετοχή είναι μηδέν μόνο αν πραγματοποιηθούν σε κρατικό νοσοκομείο, ωστόσο, όπως είπαν, η αναμονή είναι μεγάλη, μέχρι και ενός εξαμήνου. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν τουλάχιστον οι ήδη διαγνωσθέντες να απαλλάσσονται από το ποσοστό συμμετοχής. Έθεσαν επίσης το ζήτημα της χορήγησης συνεδρίων αποκατάστασης, ζητώντας να μην περιορίζονται στα δύο χρόνια, αλλά ο ασθενής θα πρέπει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και εφόρου ζωής να κάνει φυσιοθεραπείες.

Η συνάντηση ήταν περισσότερο ενημερωτική, και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε η σύνδεση που έχει ο Οργανισμός με το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά την καταγραφή των ασθενών πανελλαδικά και το συνολικό κόστος των προαναφερθέντων, ενώ υπήρξε δέσμευση από μέρους του ΕΟΠΥΥ για νέα συνάντηση.