Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές, Αρχές, ενώ το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανέρχεται σε 201 ανθρώπους, τόνισε νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, στη συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιαδη Βαρβιτιώτη.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, έξι Ελληνες περισυνελέγησαν με ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, 41 με αεροσκάφος c-130, 38 με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «cruise europa», 21 με το πλοίο «aby Jeannette» και 95 με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 267 ήταν Ελληνες. Οι διασωθέντες ανέρχονται σε 432.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του, αφού εξέφρασε τη λύπη και την οδύνη του για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση κάποιος άνθρωπος αυτή τη στιγμή να βρίσκεται αβοήθητος κάπου.

Γι αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

«Διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία» πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, διευκρινίζοντας ότι από χθες η επιτροπή διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων έχει ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει τεχνικό πόρισμα ανεξαρτήτως τού τι θα βγάλουν οι ιταλικές Αρχές.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση του πλοίου έπειτα από σχετικό έγγραφο του υπουργείου.

«Κανένα ναυτικό ατύχημα δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων και τη διερεύνηση των αιτιών» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει διαρκή ενημέρωση για την υπόθεση των ερευνών και την ταυτοποίηση των Ελλήνων.

Δήλωσε επίσης ότι χθες, σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες και ότι στόχος πλέον είναι η ταυτοποίηση όλων των Ελλήνων επιβατών και η επιστροφή με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ο διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων και ασφάλειας υποναύαρχος Νίκος Πατρινός είπε ότι το πρώτο σήμα που έλαβε ο θάλαμος επιχειρήσεων ήταν από επιβάτη του πλοίου «norman atlantic» στις 05:40. Άμεσα, πρόσθεσε, ενεργοποιήθηκε συναγερμός, δεσμεύτηκαν οκτώ πλοία και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Επίσης τόνισε ότι υπήρξε κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η όλη επιχείρηση άρχισε να διεξάγεται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ανέμους που έφθαναν τα 9 και 10 μποφόρ. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι όταν το πλοίο είχε προχωρήσει σε ιταλικά ύδατα 6 με 7 ναυτικά μίλια, την επιχείρηση ανέλαβαν οι ιταλικές Αρχές με τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς.