Συνεχίζεται η μάχη των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής για να περιοριστεί το νότιο μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια, και συγκεκριμένα αυτό που καίει στο όρος Πατέρας με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Ο κίνδυνος για τους οικισμούς που κινδύνεψαν μέχρι το μεσημέρι έχει απομακρυνθεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έχει οριοθετηθεί, ωστόσο δεν βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο, όπως δήλωσε στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και κάτοικοι της περιοχής τόσο για να μην επεκταθεί όσο και για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Μέχρι να πέσει η νύχτα επιχείρησαν 13 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Φωτιά στα Βίλια: Κάηκαν σπίτια

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Θέα, όπου κάηκαν σπίτια. Σοβαρές ζημιές σε σπίτια υπάρχουν ακόμα σε: Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Τιτάν.

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με απόφαση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Χρήστου Ε. Στάθη, κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Ξεκινούν ολονύχτιες περιπολίες

Ολονύχτιες περιπολίες ξεκινούν στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν φωτιές, σε όλη τη χώρα.

Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε (19/8) το βράδυ θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).