Η μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, προκάλεσε νέα μέτωπα πυρκαγιάς τα οποία καίνε ανεξέλεγκτα.

Η φωτιά έχει φτάσει έκαψε σπίτια στη Δροσοπηγή, ενώ οι φλόγες μπήκαν και μέσα στο Κρυονέρι το οποίο εκκενώθηκε.

Η φωτιά κατάφερε να φτάσει έως την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών και οι φλόγες πέρασαν στο απέναντι ρεύμα, όμως για την ώρα έχει οριοθετηθεί.

Η μάχη δίνεται για να μην καταφέρει η φωτιά να φτάσει σε Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο, που βρίσκονται από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα διόδια των Αφιδνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Οδού να αναφέρει: «Η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας».

Σύμφωνα με ενημέρωση από την τροχαία, και λόγω της αναζωπύρωσης της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη και τις γύρω περιοχές, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται στα ακόλουθα σημεία:

  • Κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα ‘Το Χάνι’) στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Λεωφόρος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς Νεκροταφείο
  • Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος.
  • ΕΟ Μαλακάσας Σκάλας Ωροπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη
  • Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγ. Τριάδος
  • Δροσοπηγής από το ύψος της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή
  • Τατοΐου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Μουσών από την οδό Ορφέως
  • Τατοΐου από το ύψος της Νότιας Πύλης Αεροδρομίου
  • Τατοΐου από το ύψος του Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
  • Λεωφόρος Κρυονερίου από την οδό Λεύκης
  • ΕΟ Μαλακάσας Σκάλας Ωροπού από την οδό Ανεξαρτησίας
  • Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου – Οδός Μακεδονλιας
  • Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου – Οδός Τυρταίας
  • Αγ. Μερκούριου από την οδό Αγ. Τριάδος
  • Ανώνυμη οδός από την περιοχή Σφενδάλη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία

Η τροχαία ενημέρωσε, τέλος, πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

ΑΔΜΗΕ: Προληπτικό σχέδιο για περικοπές στην ηλεκτροδότηση

ΟΑνεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια απο τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική.

Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Πυρομετεωρολόγος: «Επικίνδυνη η δυναμική της φωτιάς – Έχει ήδη φτιάξει νέο ισχυρό μικροκλίμα»

Ενδεικτική της άκρως ανησυχητικής κατάστασης που έχει εκ νέου διαμορφωθεί στη Βαρυμπόμπη, με την αναζωπύρωση που εξελίσσεται εκεί, είναι η περιγραφή της «ταυτότητας» της από τον πυρομετεωρολόγο, συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρή Μ. Γιάνναρο.

Όπως μας εξηγεί: «Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έχει αναζωπυρωθεί, και έχει αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, δηλαδή ισχυρά ανοδικά ρεύματα πάνω από τη φωτιά, εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης. ήδη είναι ευδιάκριτο το νέφος pyrocumulus (σ.σ νέφος πυροσωρείτης). Η δυναμική της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ναι, το καταφέρνει αυτό χωρίς να φυσάει.

Κάθε φωτιά φτιάχνει μικροκλίμα, αλλά αυτή που βλέπουμε εκ νέου στην Βαρυμπόμπη το φτιάχνει ακόμα περισσότερο. Από τις κάμερες και τους σταθμούς του Αστεροσκοπείου φαίνεται πώς οδεύει προς το βουνό, καθώς έχει νοτιά άνεμο. Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και κινείται βόρεια».

Σε πύρινη πολιορκία η Εύβοια – Εκκενώνονται χωριά

Εκκενώνεται η κοινότητα Κουρκουλών στη βόρεια Εύβοια, με το κυρίως μέτωπο της φωτιάς να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό.

Λίγο νωρίτερα περιπολικά της αστυνομίας με μεγάφωνα κάλεσαν τους κατοίκους του χωριού να αποχωρήσουν άμεσα από τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν τον οικισμό.

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης

Ο κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας λέει στο Newsbeast:

«Οι Κουρκουλοί ουσιαστικά κάηκαν χθες, τους τελευταίους κατοίκους θέλουμε να τραβήξουμε από εκεί. Ακόμα κάποιοι δυστυχώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Η εκτίμηση μου είναι ότι μπορεί να έχουν καεί έως και 200 σπίτια. Εντελώς ανεξέλεγκτη η φωτιά δρα τρία διαφορετικά μέτωπα. Το πιο επικίνδυνο είναι το ανατολικό, αυτό που βαίνει προς Αιγαίο και πηγαίνει από Σκεπαστή και πέρα. Κανένα εναέριο μέσο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σε αυτό το βασικό μέτωπο που βαίνει προς θάλασσα. Ζητάμε επιτακτικά εναέρια μέσα να μας βοηθήσουν. Θα καούμε ζωντανοί».

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: «100 κάτοικοι εγκλωβισμένοι στο χωριό Κλάδεος»

Πάνω από 100 είναι οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν παγιδευτεί λόγω της φωτιάς στο χωριό Κλάδεος.

Όπως είπε φανερά συγκλονισμένη τηλεθεάτρια του Open η οποία μένει στην Αθήνα αλλά έχει τη μητέρα της στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας, η εντολή για εκκένωση δόθηκε από χθες, Τετάρτη αλλά αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν φύγει.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας μεταξύ των ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί είναι μητέρες με τα παιδιά τους αλλά και ηλικιωμένοι.

«Το χωριό έχει δύο εισόδους και καίγονται και οι δύο» σημείωσε η κ. Κανέλλα.

«Η μαμά μου είναι πρόεδρος στο χωριό. Προσπαθεί να βρει τρόπο να διώξει κόσμο, δεν έχει όμως βρει» ανέφερε τονίζοντας «δεν έχουν ρεύμα από χθες, ό,τι μπορούν κάνουν με βυτία και με κλαδιά, είναι κατάκοποι είναι κουρασμένοι».

«Η φωτιά πηγαίνει στα σπίτια, θα καούν» δήλωσε απευθύνοντας έκκληση στις Αρχές να απεγκλωβίσουν τα άτομα που βρίσκονται στο χωριό.

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ανέφερε στο Newsbeast: «Το μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας στους πρόποδες του μουσείου και τη ακαδημίας έχει οροθετηθεί. Έπεσαν χτες με νύχια και με δόντια να το σώσουν και το κατάφεραν. Η φωτιά έφυγε όμως προς άλλες κατευθύνσεις.

Η μια είναι προς τα χωριά που έχουν ήδη εκκενωθεί Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια. Τώρα μόλις αποφασίστηκε κι εκκένωση της κοινότητας Άσπρα Σπίτια. Ένα νέο μέτωπο μόλις άρπαξε πριν από 10 λεπτά στις περιοχές Λαμπέτι και Κολίρι 2 χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο. Αυτά είναι μέτωπα που μόλις δημιουργήθηκαν. Εναέρια υπάρχουν αλλά δε φτάνουν όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους όπως καταλαβαίνω και όπως ακούω να λένε και οι άλλοι δήμαρχοι».

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Μήνυμα από το 112 για την εκκένωση 11 περιοχών

Μαίνεται η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία, με το 112 να στέλνει, προ ολίγων λεπτών, νέο μήνυμα για την εκκένωση οικισμών στην Ηλεία:

«Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Τραυματισμοί και αναπνευστικά προβλήματα

Δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων).