Πολύ δύσκολη νύχτα για τη Σάμο καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 15/7 στους Βουρλιώτες και πέρασε από το Κοκκάρι, γύρω στις 11 χθες τη νύχτα έφτασε στους Μυτιληνιούς, στην περιοχή Γιάννου.

Σύμφωνα με το samosvoice.gr τα ενεργά μέτωπα είναι τρία αλλά υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την εικόνας της φωτιάς.

Από εδάφους επιχειρούσαν όλη τη νύχτα 85 πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες μαζί με εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και άλλους εθελοντές, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο νησί άλλοι 50 πυροσβέστες από τον Πειραιά.

Από το πρωί, σήμερα, η φωτιά έχει τρία μέτωπα, στο Κοκκάρι, στους Βουρλιώτες και τους Μυτιληνιούς, ενώ την επιχείρηση συντονίζουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, οι οποίοι αργά χθες το βράδυ μετέβησαν με ελικόπτερο στο νησί.

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, προς τους κατοίκους στις περιοχές Βουρλιωτών, Μαυρατζαίων και Μυτιληνιών, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα και κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ (4 CL 415 και το Beriev-200) και 6 Ε/Π, ενώ προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Σταμούλης, συντονιστής Επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Κρήτη έχει χαρακτηρίσει «δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Όπως είπε «είναι διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς στους Βουρλιώτες, και η πυρκαγιά λόγω των ανέμων έχει κατεύθυνση νότια, προς το βουνό».

Αργά χθες το βράδυ έφτασαν με Super Puma στη Σάμο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.

Σάμος: Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε οδικό δίκτυο στη Σάμο, λόγω εκτάκτων συνθηκών

Όπως μετέδωσε το samos24.gr λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στο νησί, στο οδικό δίκτυο των περιοχών «Βουρλιώτες», «Μυτιληνιοί», «Άγιος Φανούριος», «Κοκκάρι» και στην Ε.Ο. Σάμου – Καρλοβασίου, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Μήνυμα από το 112

Με μήνυμά της στο 112, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , κάλεσε τους κατοίκους Βουρλιωτών, Κοκκαρίου, Καμάρας, Μυτιληνιών και Μαυρατζαίων, να παραμείνουν σε ετοιμότητα όλο το βράδυ και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.