Στη σταδιακή γενίκευση των self tests και την επίσπευση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού επενδύει η κυβέρνηση στοχεύοντας σε αποδοτικότερη ιχνηλάτηση του κορονοϊού αλλά και μεγαλύτερη θωράκιση του πληθυσμού, προκειμένου να γίνει το επόμενο καθοριστικό βήμα απαλλαγής από το lockdown και επιστροφής στην πολυπόθητη κανονικότητα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η Μεγάλη εβδομάδα και ο εορτασμός του Πάσχα λειτουργούν ως άτυπο crash test, καθώς χαράσσουν το δρόμο για τον επόμενο σταθμό που είναι τη Δευτέρα του Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημα που είναι ο τουρισμός. Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ενδεχόμενο συνωστισμού στις εκκλησίες αλλά και για τα κορονοπάρτι που δεν λένε να κοπάσουν παρά τους συνεχείς ελέγχους από τις αρχές και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Παρότι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του τρίτου κύματος του κορονοϊού, καθώς παρατηρείται βραδεία επιπέδωση στις επιδημιολογικές καμπύλες, ο κίνδυνος εγκυμονεί, και αυτό γιατί με την καταστρατήγηση των μέτρων και τη χαλάρωση λόγω κόπωσης, η μεταδοτικότητα ανά πάσα στιγμή μπορεί να φουντώσει ανατρέποντας την σημερινή εικόνα. Οι ειδικοί άλλωστε εκτιμούν ότι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός εισαγωγών και διασωληνωμένων των προηγούμενων ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ανεβαίνει ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, καθώς ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ όσοι δεν διαθέτουν άυλη θα μπορούν σήμερα στις 12 να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν οι νεότεροι, καθώς η κινητικότητά τους είναι μεγάλη και έτσι τυχόν τέταρτο κύμα, να μην μετατεθεί απλώς χρονικά σε βάθος χρόνου αλλά και να συμπιεστεί εκ των άνω. Για το λόγο αυτό από τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44, ενώ έπονται το Μεγάλο Σάββατο οι 45-49 ετών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τις αρχές Μαΐου ενεργοποιούνται επιπλέον 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις για τα γυμναστήρια

Για μετά το Πάσχα μετέθεσε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων τις αποφάσεις για τα γυμναστήρια και την πιθανή επαναλειτουργία τους. Οι ειδικοί έκριναν ότι σε μεταγενέστερο χρόνο αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρχουν έως τότε θα μπορούν να καταλήξουν στην εισήγησή τους στην κυβέρνηση. Παράλληλα αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση υποεπιτροπής καθορισμού «υψηλού και χαμηλού κινδύνου αθλημάτων», καθώς και οδικού χάρτη επαναλειτουργίας των αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα αποτελείται από τους κ. Τσιόδρα, Σαρόγλου, Χατζηγεωργίου, Παπαευαγγέλου και Σύψα και θα συνεργαστεί με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.