Για τη θύελλα που έχει ξεσπάσει από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στον πολιτισμό την ώρα που το ελληνικό κίνημα #MeToo γιγαντώνεται με ολοένα και περισσότερες καταγγελίες να έρχονται στο φως, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχαιρε μιας καλλιτεχνικής αποδοχής και αυτό φάνηκε και από την αντιμετώπιση που είχε όταν διορίστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε η γενναία κίνηση θυμάτων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο, να μην χάσει τη σημασία της. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με απέχθεια όσα λέγονται», σχολίασε η κ. Μενδώνη.

«Για πολλούς οι καταγγελίες είναι επώνυμες. Για τον κ. Λιγνάδη μέχρι στιγμής επώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει. Όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του δεν μπορούσε να αντέξει όλο το κλίμα των φημών που δημιουργούσε ένα κλοιό γύρω του», εξήγησε η ίδια.

«Την παραίτηση του κ. Λιγνάδη δεν την είχα ζητήσει και δεν την είχε υποβάλει πριν μερικές μέρες που έγινε μία σχετική συζήτηση μέσω των social media. Υπέβαλε την παραίτησή του αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την αποδέχτηκα λίγο μετά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, τονίζοντας ότι «Κώδικας δεοντολογίας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Θα συσταθεί και θα αφορά στις κρατικές πολιτιστικές δομές. Αυτό είναι πρωτοβουλία του υπουργείου, λόγω των επώνυμων καταγγελιών και των συνθηκών».

Απαντώντας στο κατά πόσο θα κόβονται οι επιχορηγήσεις σε θιασάρχες, αν αποδειχτεί κάτι εναντίον τους, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «Είναι προφανές αυτό. Έχουμε δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα έχουμε μηδενική ανοχή. Η οποιαδήποτε μορφή βίας δεν μπορεί να τύχει καμίας ανοχής. Είναι μια φρικτή πράξη που πληγώνει ανεπανόρθωτα ψυχές. Το υπουργείο δεν θα επιδείξει καμία ανοχή. Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες, δε χρειάζεται να περιμένει κανείς το δικαστήριο. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής. Ο ίδιος κώδικας μάς υποχρεώνει να μην μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών».

«Ο διάδοχος του κ. Λιγνάδη θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Δε θα αφήσουμε μεγάλο κενό, θα δούμε τα πράγματα με την ψυχραιμία που πρέπει να τα δούμε. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες, θα το αντιμετωπίσουμε», είπε η κ. Μενδώνη.