Λίγες ώρες έμειναν για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, στην ενέργεια που θα σηματοδοτήσει την επίσημη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Η Παρασκευή 24 Ιουλίου θα είναι ιδανική για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στήσει μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, καθώς αναμένεται να παρευρεθεί στην προσευχή, ενώ πιθανόν θα απευθύνει και διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας από το μεγάλο μνημείο.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, η προσευχή κάθε Παρασκευή θα μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα που για την Τουρκία και για μερίδα του μουσουλμανικού κόσμου σήμερα θα πρόκειται για γιορτή, δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα και γενικότερα για τον χριστιανισμό. Μια σειρά από ενέργειες «αντίδρασης» θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, ενώ και η Εκκλησία θα στείλει τα δικά της μηνύματα.

Ακάθιστος Ύμνος είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στη μητρόπολη Αθηνών.

«Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου ε.ε. και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα

Σε πανστρατιά προσευχής για την αντιμετώπιση του «δυσάρεστου γεγονότος» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όλους τους πιστούς.

Σημειώνεται ότι την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής, στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας ο Ακάθιστος ‘Υμνος, ενώ από το μεσημέρι οι καμπάνες των Ιερών Ναών της μητρόπολης θα χτυπούν πένθιμα.

«Συμμετέχουσα στην θλίψη του ορθοδόξου χριστιανικού κόσμου για τη μετατροπή του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», θα ψάλλει αύριο στις 6:30 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό, ο Ακάθιστος Ύμνος, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Επίσης, Ιερά Αγρυπνία για την Αγιά Σοφιά θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Ιωνία την Παρασκευή 24 Ιουλίου, από τις 20:30 έως τις 00:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα «η προσευχή είναι η δική μας ειρηνική επανάσταση!».

Πένθιμα κτυπούν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της μητρόπολης Πατρών, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλους τους ναούς και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της τοπικής εκκλησίας.

Στις 12:00, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, θα τελέσει στο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της μητρόπολης.

Ίδιο σκηνικό και για όλες τις εκκλησίες της Κρήτης. Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού στις 12:00 είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό.

«Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε επί του θέματος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.